Mission
Statement
Achivements
  Organisation
Statute
Structure
  Membership
Membership List
Board of Directors
Join
  News
Daily newsletter
Press Releases
  White book
  Events
  Coalitia
 


Consiliul Investitorilor Straini isi alege noua echipa Executiva


Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a avut īn luna mai cea de a 13-a Adunare Generala. Invitatul de onoare la acest eveniment a fost Presedintele Romāniei, domnul Traian Basescu, al carui discurs a reprezentat momentul central. Īn continuare, īn cadrul acestui eveniment, companiile FIC si-au ales noii membri ai Consiliului Director format din 15 persoane.

La prima īntālnire a Consiliului Director au fost alesi cei 4 membri ai Comitetului de directie. Noua echipa executiva, avānd un mandat de un an, este formata din:

Presedinte Shachar Shaine Presedinte al United Romanian Breweries - Tuborg Romania
Vice Presedinte Mariana Gheorghe CEO Petrom
Vice Presedinte Gilbert Wood CEO Hall, Dickler
Trezorier Serban Toader Senior Partner, KPMG


Consiliului Director īsi propune atāt o crestere a implicarii cāt si a succesului acesteia ca organizatie de lobby. De asemenea, se urmareste cresterea impactului documentelor sale de pozitie si recomandarilor prezentate Guvernului.

Īn acest sens, de curānd FIC a publicat editia din 2009 a Cartii Albe -"Mentinerea cresterii", care ofera o imagine de ansamblu a climatului investitional din Romānia si recomandari specifice pentru īmbunatatirea mediului de afaceri.

Cartea Alba este rezultatul muncii depuse de grupurile de lucru FIC. Directori generali ai companiilor membre FIC se īntālnesc īn cadrul grupurilor de lucru pentru a discuta probleme importante ale mediului de afaceri din Romānia. Avānd la baza experienta lor internationala, care adesea include participarea pe alte piete īn curs de dezvoltare, ei fac recomandari de īmbunatatire a mediului de afaceri.

Cartea Alba din 2009 reitereaza recomandarile FIC cu privire la diverse domenii de interes, cum ar fi: regimul fiscal, flexibilitatea pietei muncii, protectia mediului, sistemul juridic, guvernanta corporatista, sectorul energetic, agricultura, finantarea europeana si legislatia de īncurajare a investitiilor.

La forumul Institutului ASPEN care a avut loc īn aceasta primavara, recomandarile specifice facute de FIC cu privire la masurile anti-criza s-au discutat cu Primul-ministru Emil Boc si ministrii relevanti din Cabinet.

Documentul de pozitie FIC īn legatura cu masurile anti-criza recomanda urmatoarele obiective principale: a) reducerea deficitului bugetar; b) limitarea deficitului de cont curent; si c) consolidarea si mentinerea stabilitatii mediului economic si juridic.

Fiecare obiectiv a fost sustinut prin masuri concrete care ar trebui luate īn considerare atunci cānd Guvernul īsi adopta strategiile economice. FIC a recomandat Guvernului un plan coerent si credibil pentru a sprijini activitatea economica interna, īn strānsa colaborare cu Banca Centrala si institutiile financiare internationale. FIC propune un set de actiuni pentru īmbunatatirea credibilitatii financiare a Romāniei.

Principala metoda a FIC de abordare a problemelor este prin intermediul grupurilor de lucru care includ participanti voluntari din cadrul companiilor membre. Mai mult de 150 de profesionisti din 80 de companii multinationale au contribuit la documentele de pozitie elaborate de grupurile de lucru. Acest demers se bazeaza pe experienta profesionala a participantilor īn grupurile de lucru si se materializeaza īn formularea recomandarilor.

Fiecare grup de lucru este condus de unul sau doi membri care raporteaza Consiliului Director despre activitatile de lobby desfasurate de fiecare grup de lucru īn parte.

Īn prezent functioneaza urmatoarele grupuri de lucru:

1. Fiscalitate, condus de Serban Toader (KPMG) si Stephan Maria Weber (Ursus Breweries); 2. Flexibilitatea pietei muncii, condus de Veronica Savanciuc (Lowe & Partners) si Kurt Strohmayer (JW Marriott); 3. Mediu, condus de Markus Wirth (Holcim) si Constantin Hariton (Saint-Gobain); 4. Guvernanta corporatista, condus de Gilbert Wood (Hall, Dickler) si Claudia Pendred (EBRD); 5. Sistemul juridic, condus de Gilbert Wood (Hall, Dickler); 6. Agricultura, condus de Jean Valvis (Valvis Holding); 7. Energie, condus de Mariana Gheorghe (Petrom); 8. Infrastructura, condus de Markus Wirth (Holcim).

Grupurile de lucru sunt implicate activ īn discutii cu partea executiva a guvernului si, īn unele cazuri, cu comisiile parlamentare. Membrii grupurilor de lucru FIC se īntālnesc īn mod regulat cu īnalti oficiali guvernamentali pentru a discuta propunerile de īmbunatatire a mediului economic.

Domnul Shaine, noul Presedinte a multumit echipei executive precedente pentru contributia remarcabila adusa FIC īn timpul mandatului lor si a declarat ca este o mare onoare pentru el sa preia aceasta pozitie.

Principalele teme propuse de domnul Shaine pentru activitatile viitoare ale FIC sunt: (1) discutarea imediata a masurilor care trebuie luate pentru a depasi criza economica; (2) consolidarea si cresterea numarului membrilor FIC, cooptānd marii investitori straini din Romānia; (3) pledarea pentru o legislatie specifica īn vederea cresterii flexibilitatii pietei muncii; (4) lobby pe lānga factorii de decizie din Romānia pentru implementarea masurilor īn vederea atragerii de noi investitii atāt īn domenii noi, cāt si īn cele deja existente; (5) stabilirea de linii de comunicare cu UE si autoritatile locale, īn special cu privire la īmbunatatirea perceptiei asupra economiei romānesti.

Īn viitor, FIC va continua sa joace un rol important īn difuzarea expertizei la nivel global si a celor mai bune practici UE, informatii pe care managerii firmelor membre FIC le-au acumulat din experienta lor anterioara la nivel international.

Din perspectiva FIC, existenta unui sistem juridic previzibil, transparent si eficient, pe baza statului de drept, precum si aplicarea uniforma a legilor existente sunt esentiale pentru cresterea investitiilor straine directe īn Romānia, care pot īmbunatati mediul de afaceri si pot duce la o crestere economica durabila īn Romānia.

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) este o asociatie a celor mai importanti investitori straini din Romānia. Consiliului Investitorilor Straini a fost īnfiintat īn 1997 si are peste 100 de companii membre, a caror investitie cumulata īn Romānia depaseste suma de 16 miliarde de euro, reprezentānd aproximativ doua treimi din volumul total al investitiilor straine din tara. Misiunea Consiliului Investitorilor Straini este de a facilita dialogul intre factorii de decizie relevanti si investitori pentru īmbunatatirea climatului de afaceri din Romānia, si pentru a asigura asistenta Romaniei in procesul de aderare la Uniunea Europeana. Pentru informatii suplimentare, va rugam vizitati site-ul FIC: http://www.fic.ro


 top

 
TOPICS

The Foreign Investors Council supports the new Fiscal Code while considering its sustainability of utmost importance
 

Consiliul Investitorilor Straini sustine proiectul noului Cod Fiscal si considera ca viabilitatea lui este foarte importanta
 

24 de studenti si medici tineri au participat la cursurile MedClass, sustinute de Consiliul Investitorilor Straini
 

The FIC's Board of Directors elected its new executive management
 

Comitetul Director al FIC a ales noua conducere executiva
 

The Foreign Investors Council emphasizes the need to foster investments in the romanian energy sector
 

Consiliul investitorilor straini subliniaza necesitatea promovarii investitiilor īn sectorul energiei din Romānia
 

The tenth edition of the FIC White Book: Regaining Momentumia
 

Cea de-a zecea editie a Cartii Albe: Reconstruirea Increderii
 

12 experts in communication, ethics and management offers courses free of charge to Medical students and young physicians of Romania
 

12 experti in comunicare, etica si management le ofera cursuri gratuite studentilor la Medicina si tinerilor medici din Romania
 

Press Release - FIC Business Sentiment Index - April 2015_EN
 

FIC Business Sentiment Index - April 2015_RO
 

Propuneri prioritare FIC - AmCham de modificare a proiectelor de Cod fiscal si Cod de procedura fiscala
 

AmCham Romania si FIC saluta lansarea īn consultare publica a proiectului de rescriere a Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala
(25.02.2015)

 

AmCham Romania and FIC welcome the public consultation on the draft Fiscal Code and Fiscal Procedural Code
(25.02.2015)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Event on the better functioning of public institutions
(17.12.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) despre imbunatatirea activitatii institutiilor publice
(17.12.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Business Sentiment Index
(09.10.2014)

 

The tax on special constructions will have a significant adverse impact on Romanian business environment
(21.05.2014)

 

Impozitul pe constructii speciale va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului de afaceri din Romania
(21.05.2014)

 

The Foreign Investors Council presented the results of a survey among SMEs in Prahova County
(13.05.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini - FIC a prezentat rezultatele unui studiu īn rāndul IMM-urilor din judetul Prahova
(13.05.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) unveils its key proposals regarding Romania’s Energy Strategy
(08.05.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini - FIC a prezentat propunerile membrilor sai privind noua Strategie Energetica a Romāniei
(08.05.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Transparency and Predictability of the Legislative Act
(25.02.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) despre transparenta si predictibilitatea actului legislativ
(25.02.2014)

 

Foreign Investors Council (FIC) in dialogue about the measures for supporting the economic growth
(13.02.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre masurile de sprijinire a cresterii economice
(13.02.2014)

 

Campania "De profesie: medic in Romania" a castigat Premiul European pentru Excelenta, la cea mai prestigioasa competitie europeana de comunicare
(16.12.2013)

 

The approval of new taxes should be conditioned by a proper impact assessment and thorough consultation with the business environment
(11.11.2013)

 

Introducerea de noi taxe trebuie conditionata de analiza de impact si de consultarea cu mediul de afaceri
(11.11.2013)

 

Business Environment Calls for an Efficient Insolvency Regime (English version)
(06.11.2013)

 

Mediul de afaceri solicita un regim al insolventei eficient, transparent si predictibil (Romanian version)
(06.11.2013)

 

Romania in infringement (Romanian version)
(10.10.2013)

 

Romania in infringement (English version)
(10.10.2013)

 

FIC si AmCham atrag atentia asupra efectelor generate de unele masuri fiscale
(01.10.2013)

 

FIC and Amcham underscore the effects of several fiscal measures, 1 October 2013
(01.10.2013)

 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(13.06.2013)

 

Comitetul Director al FIC a ales noua conducere executiva
(12.06.2013)

 

FIC has a new Board
(15.05.2013)

 

FIC are un nou Comitet Director
(15.05.2013)

 

The foreign investors council underlines the need to foster energy efficiency in Romania.
(26.04.2013)

 

Consiliul investitiorilor straini: eficienta energetica trebuie sprijinita.
(26.04.2013)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre stimularea absorbtiei fondurilor europene pentru investitii in infrastructura prin imbunatatirea sistemului de achizitii publice din Romania
(14.03.2013)

 

Foreign Investors Council (FIC) in Dialogue about Stimulation of Absorption of European Funds for Investment in Infrastructure by Improving Public Procurement System in Romania
(14.03.2013)
 

Foreign Investors Council (FIC) in Dialogue about Taxation and Future Developments
(07.03.2013)
 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre fiscalitate si evolutiile viitoare
(07.03.2013)
 

The Foreign Investors Council (FIC) is concerned about the recent evolutions on the political scene of Romania
(09.07.2012)
 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(13.06.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini sublinieaza necesitatea promovarii investitiilor in sectorul energiei din Romania
(07.05.2012)
 

The Foreign Investors Council emphasizes the need to foster investments in the romanian energy sector
(07.05.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini despre problemele din Infrastructura
(28.03.2012)
 

Institutiile publice ar putea deveni motor de crestere economica
(14.03.2012)
 

Public Institutions May Become the Driver for Economic Growth
(14.03.2012)
 

Foreign Investors Council Supporting Small and Medium-Sized Enterprises
(07.02.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini lanseaza Cartea Alba si bilantul Programului de Crestere Economica
(19.10.2011)
 

AmCham Romania si CIS pledeaza pentru modernizarea, rescrierea si actualizarea legislatiei fiscale
(13.09.2011)
 

AmCham Romania and FIC Call for a Modern, Re-written and Updated Fiscal Legislation
(13.09.2011)
 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(14.06.2011)
 

5 miliarde de euro in 3 ani - Potentialul de investitii al industriei romanesti de energie regenerabila
(23.03.2011)
 

5 billion Euros in 3 years - The investment potential of the Romanian renewable industry
(23.03.2011)
 

Consiliul Investitorilor Straini sprijina eforturile autoritatilor romĆ¢ne Ć®n ceea ce priveste adaptarea legislatiei care guverneaza piata fortei de munca la conditiile economice actuale.
(08.12.2010)
 

Consiliul Investitorilor Straini a prezentat "Actiunile Prioritare pentru Repornirea Economiei" la Conferinta Regionala Financiara si de Investitii pentru Sud-Estul Europei.
(21.10.2010)
 

VAT rise should be followed by stimulus package to promote investment
(30.06.2010)
 

Cresterea TVA ar trebui sa fie urmata de un pachet de stimulente pentru promovarea investitiilor
(30.06.2010)
 

Foreign Investors Council Has a New Executive Team
(15.06.2010)
 

Consiliul Investitorilor Straini a ales un grup reputabil de presedinti de companii in Comitetul de directie
(18.05.2010)
 

The Foreign Investors Council elected a compelling group of CEOs as Board of Directors
(18.05.2010)
 

Investitorii straini despre mediul de afaceri romanesc
(12.05.2010)
 

Foreign Investors regarding the Romanian Business Environment
(12.05.2010)
 

PRESS RELEASE
(19.11.2009)
 

Investments in Renewable Energy - a Priority for the Foreign Investors Council
(19.11.2009)
 

The priority for the Foreign Investors Council, fiscal stability
 

Stabilitatea fiscala este o prioriate pentru Consiliul Investitorilor Straini
 

Romanian Economic Forum: The business community requests concrete measures for economic recovery
 

Forumul Economic Roman: Comunitatea de afaceri cere masuri concrete de relansare economica
 

The Foreign Investors Council Elects its Executive Officers
 

Consiliul Investitorilor Straini ƃĀ®si alege noua echipa Executiva
 

The Foreign Investors Council Elects its Executive Officers
(09.06.2008)
 

Noua echipa executiva a Consiliului Investitorilor Straini (FIC)
(09.06.2008)
 

Twelfth Anniversary of the Foreign Investors Council
(22.05.2008)
 

The Foreign Investors Council Celebrates its 11th Anniversary
 

FIC - Presidents of multinationals on Romania's accession to the European Union on January 1st, 2007
 

The Foreign Investors Council on the Draft Investment Law
6.09.2006
 

The Foreign Investors Council Elects a New Board of Directors - english
04.05. 2006
 
Consiliul Investitorilor Straini alege un nou Consiliu Director - romana
04.05. 2006
 
The Foreign Investors Council and the Labour Code
01.07. 2005
 
The Foreign Investors Council Elects a New Board of Directors
13.05. 2005
 
The Foreign Investors Council welcomes the findings of the EC report regarding Romania
09.10. 2004
 
The Fiscal Environment for 2005 is designed to attract FD
18.06. 2004
 
The Foreign Investors Council Believes the New Law on Capital Markets is a Decisive Step Forward
(20.05.2004)
 
The Government of Romania met with Top European Industrialists and members of the Foreign Investors Council
(16.01.2004)

 
The Foreign Investors Council, the European Roundtable of Industrialists and the Government of Romania to Discuss EU Accession Progress
(20.10.2003)

 
The Foreign Investors Council and the European Roundtable of Industrialists together with the Government of Romania will jointly assess the progress towards a functional market economy
(30.07.2003)

 
The Foreign Investors Council Meets with Delegated Minister Sarbu to Discuss the Labor Code
(21.07.2003)

 
Romania's Foreign Investors Council welcome the Government decision...
(14.10.2002)
 
A new Board Team elected by the Foreign Investors Council
(01.07.2002)

 
The Foreign Investors Council presents its latest...
(17.06.2002)

 

 

 
 
   Useful Links    Terms & Conditions     Privacy policy    Site Map    Contact
  ©2003 Foreign Investors Council
Maintained by Datagram