Mission
Statement
Achivements
  Organisation
Statute
Structure
  Membership
Membership List
Board of Directors
Join
  News
Daily newsletter
Press Releases
  White book
  Events
  Coalitia
 


Investitorii straini despre mediul de afaceri romanesc


FIC (Foreign Investors Coucil) analizeaza cele mai stringente aspecte ale climatului economic actual, atat din perspectiva depasirii crizei financiare, cat si a masurilor necesare pentru intarirea capacitatii administrative ale institutiilor statului.

Cele peste 115 companii membre ale FIC sunt actori importanti in economia romaneasca prin contributia de peste 30% la crearea venitului national si investitii de aproximativ 30 miliarde EUR.

FIC are ca obiectiv principal promovarea dialogului intre investitori si factorii de decizie pentru imbunatatirea mediului de afaceri din Romania.

Consecventi acestui obiectiv, membrii FIC, avand la baza experienta lor internationala, fac recomandari de imbunatatire a mediului de afaceri si sunt parteneri in dialogul institutionalizat atat cu autoritatile romane cat si cu institutiile financiare internationale, FMI, UE, Banca Mondiala.

Anul trecut criza financiara internationala a atins economia romaneasca si a facut ca masurile adoptate de Guvernul si Parlamentul Romaniei sa nu poata evita recesiunea, semnele deteriorarii situatiei financiare si economice fiind repede vizibile, o scadere a economiei cu peste 7%.

Ca raspuns la aceste conditii, mediul privat a reactionat, in sensul ca, fiecare companie si-a revizuit procesele interne in scopul de a reduce cheltuielile si a isi eficientiza activitatile. Rezultatul s-a concretizat in special in reducerea de personal si a cheltuielilor cu personalul, cresterea productivitatii si alocarea resurselor financiare disponibile pentru investitii productive.

Acum, cand analistii sugereaza ca este posibila mutarea efectelor crizei din sectorul privat catre Stat, Guvernul si Parlamentul Romaniei vor trebui sa aiba in vedere acelasi gen de masuri.

"Exista inca provocari semnificative in ceea ce priveste situatia economica, deteriorata ca urmare a efectelor crizei financiare internažionale, precum si aspectele structurale legate de mentinerea competitivitatii economiei romanesti. Acum, o data in plus, trebuie dovedita capacitatea administratiei de a stabili strategia pe termen scurt si mediu pentru prioritatile sale si mai ales pentru a gasi in cel mai scurt timp parghiile necesare relansarii economice", a declarat dl Shachar Shaine, Presedintele FIC.

FIC apreciaza ca reducerea cheltuielilor cu personalul, in paralel cu cresterea eficientei serviciilor prestate de institutiile statului sunt o masura cu impact direct si imediat in restabilirea echilibrului intre veniturile si cheltuielile bugetare. Rezultate imediate pot fi obtinute prin alocarea cu prioritate a resurselor financiare, din disponibilul existent, catre anumite categorii de cheltuieli, in primul rand catre investitii si in special in infrastructura. Se creaza astfel locuri de munca, se stimuleaza alte sectoare din economie si in final este un semnal pentru mediul de afaceri ca economia poate sa revina pe crestere.

Evolutia economiei in primele trei luni ale acestui an a fost inca sub semnele recesiunii. De aceea, cresterea veniturilor ca masura de echilibrare a bugetului este foarte greu de estimat iar o crestere a fiscalitatii in acest moment ar avea sanse minime sa aduca venituri suplimentare la bugetul statului. FIC crede ca rezultate mai bune ar putea fi inregistrate prin aplicarea unor masuri pentru stimularea contribuabililor care au un grad ridicat de conformare fiscala, pe de o parte, si inasprirea sanctiunilor pentru neplata si evaziune, pe de alta parte.

Pentru mediul de afaceri transparenta si predictibilitatea regulilor fiscale din economie sunt cele mai importante elemente ale planurilor de afaceri pe termen scurt si mediu.

Dl. Shachar Shaine, Presedintele FIC a concluzionat: "Prin urmare, FIC considera ca este esential ca autoritatile si partidele politice sa fie constiente de gravitatea situatiei si sa implementeze cat mai repede un plan coerent si credibil. Masurile avute in vedere, chiar daca vor avea si un impact social, trebuie luate fara intarziere. Lipsa unor masuri ferme sau amanarea unor decizii vor continua sa induca o stare de incertitudine mediului de afaceri si vor intarzia sansa Romaniei de a depasi efectele crizei."

The Foreign Investors Council (FIC) is an association of the leading foreign investors in Romania. The FIC was established in 1997 when it officially started its activity with 26 companies as members. Today FIC accounts about 110 companies whose cumulated investments in Romania represent approximately two thirds of the total foreign direct investments made since 1990. FIC includes multinational companies providing the Romanian economy with a variety of goods and services.

The member companies of the FIC believe that the dialogue between policy makers and the investors lies at the very heart of successfully improving the climate for investment while stimulating the development of the Romanian economy.

The FIC is well positioned to provide constructive input to policy makers given the breadth of its membership, both in terms of their international experience and their substantial investment in Romania.

The management of the member companies devotes its time individually or in work groups, proposing solutions to the decision makers. FIC has produced six "White Books", setting out detailed improvements which it felt were needed in the business and investment climate, based on research and debate by FIC members.

Foreign Investors Council (FIC) - www.fic.ro

For more details, plase contact Mrs. Doina Ciomag, Executive Director, at office@fic.ro


 top

 
TOPICS

The Foreign Investors Council supports the new Fiscal Code while considering its sustainability of utmost importance
 

Consiliul Investitorilor Straini sustine proiectul noului Cod Fiscal si considera ca viabilitatea lui este foarte importanta
 

24 de studenti si medici tineri au participat la cursurile MedClass, sustinute de Consiliul Investitorilor Straini
 

The FIC's Board of Directors elected its new executive management
 

Comitetul Director al FIC a ales noua conducere executiva
 

The Foreign Investors Council emphasizes the need to foster investments in the romanian energy sector
 

Consiliul investitorilor straini subliniaza necesitatea promovarii investitiilor īn sectorul energiei din Romānia
 

The tenth edition of the FIC White Book: Regaining Momentumia
 

Cea de-a zecea editie a Cartii Albe: Reconstruirea Increderii
 

12 experts in communication, ethics and management offers courses free of charge to Medical students and young physicians of Romania
 

12 experti in comunicare, etica si management le ofera cursuri gratuite studentilor la Medicina si tinerilor medici din Romania
 

Press Release - FIC Business Sentiment Index - April 2015_EN
 

FIC Business Sentiment Index - April 2015_RO
 

Propuneri prioritare FIC - AmCham de modificare a proiectelor de Cod fiscal si Cod de procedura fiscala
 

AmCham Romania si FIC saluta lansarea īn consultare publica a proiectului de rescriere a Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala
(25.02.2015)

 

AmCham Romania and FIC welcome the public consultation on the draft Fiscal Code and Fiscal Procedural Code
(25.02.2015)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Event on the better functioning of public institutions
(17.12.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) despre imbunatatirea activitatii institutiilor publice
(17.12.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Business Sentiment Index
(09.10.2014)

 

The tax on special constructions will have a significant adverse impact on Romanian business environment
(21.05.2014)

 

Impozitul pe constructii speciale va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului de afaceri din Romania
(21.05.2014)

 

The Foreign Investors Council presented the results of a survey among SMEs in Prahova County
(13.05.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini - FIC a prezentat rezultatele unui studiu īn rāndul IMM-urilor din judetul Prahova
(13.05.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) unveils its key proposals regarding Romania’s Energy Strategy
(08.05.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini - FIC a prezentat propunerile membrilor sai privind noua Strategie Energetica a Romāniei
(08.05.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Transparency and Predictability of the Legislative Act
(25.02.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) despre transparenta si predictibilitatea actului legislativ
(25.02.2014)

 

Foreign Investors Council (FIC) in dialogue about the measures for supporting the economic growth
(13.02.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre masurile de sprijinire a cresterii economice
(13.02.2014)

 

Campania "De profesie: medic in Romania" a castigat Premiul European pentru Excelenta, la cea mai prestigioasa competitie europeana de comunicare
(16.12.2013)

 

The approval of new taxes should be conditioned by a proper impact assessment and thorough consultation with the business environment
(11.11.2013)

 

Introducerea de noi taxe trebuie conditionata de analiza de impact si de consultarea cu mediul de afaceri
(11.11.2013)

 

Business Environment Calls for an Efficient Insolvency Regime (English version)
(06.11.2013)

 

Mediul de afaceri solicita un regim al insolventei eficient, transparent si predictibil (Romanian version)
(06.11.2013)

 

Romania in infringement (Romanian version)
(10.10.2013)

 

Romania in infringement (English version)
(10.10.2013)

 

FIC si AmCham atrag atentia asupra efectelor generate de unele masuri fiscale
(01.10.2013)

 

FIC and Amcham underscore the effects of several fiscal measures, 1 October 2013
(01.10.2013)

 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(13.06.2013)

 

Comitetul Director al FIC a ales noua conducere executiva
(12.06.2013)

 

FIC has a new Board
(15.05.2013)

 

FIC are un nou Comitet Director
(15.05.2013)

 

The foreign investors council underlines the need to foster energy efficiency in Romania.
(26.04.2013)

 

Consiliul investitiorilor straini: eficienta energetica trebuie sprijinita.
(26.04.2013)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre stimularea absorbtiei fondurilor europene pentru investitii in infrastructura prin imbunatatirea sistemului de achizitii publice din Romania
(14.03.2013)

 

Foreign Investors Council (FIC) in Dialogue about Stimulation of Absorption of European Funds for Investment in Infrastructure by Improving Public Procurement System in Romania
(14.03.2013)
 

Foreign Investors Council (FIC) in Dialogue about Taxation and Future Developments
(07.03.2013)
 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre fiscalitate si evolutiile viitoare
(07.03.2013)
 

The Foreign Investors Council (FIC) is concerned about the recent evolutions on the political scene of Romania
(09.07.2012)
 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(13.06.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini sublinieaza necesitatea promovarii investitiilor in sectorul energiei din Romania
(07.05.2012)
 

The Foreign Investors Council emphasizes the need to foster investments in the romanian energy sector
(07.05.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini despre problemele din Infrastructura
(28.03.2012)
 

Institutiile publice ar putea deveni motor de crestere economica
(14.03.2012)
 

Public Institutions May Become the Driver for Economic Growth
(14.03.2012)
 

Foreign Investors Council Supporting Small and Medium-Sized Enterprises
(07.02.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini lanseaza Cartea Alba si bilantul Programului de Crestere Economica
(19.10.2011)
 

AmCham Romania si CIS pledeaza pentru modernizarea, rescrierea si actualizarea legislatiei fiscale
(13.09.2011)
 

AmCham Romania and FIC Call for a Modern, Re-written and Updated Fiscal Legislation
(13.09.2011)
 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(14.06.2011)
 

5 miliarde de euro in 3 ani - Potentialul de investitii al industriei romanesti de energie regenerabila
(23.03.2011)
 

5 billion Euros in 3 years - The investment potential of the Romanian renewable industry
(23.03.2011)
 

Consiliul Investitorilor Straini sprijina eforturile autoritatilor romĆ¢ne Ć®n ceea ce priveste adaptarea legislatiei care guverneaza piata fortei de munca la conditiile economice actuale.
(08.12.2010)
 

Consiliul Investitorilor Straini a prezentat "Actiunile Prioritare pentru Repornirea Economiei" la Conferinta Regionala Financiara si de Investitii pentru Sud-Estul Europei.
(21.10.2010)
 

VAT rise should be followed by stimulus package to promote investment
(30.06.2010)
 

Cresterea TVA ar trebui sa fie urmata de un pachet de stimulente pentru promovarea investitiilor
(30.06.2010)
 

Foreign Investors Council Has a New Executive Team
(15.06.2010)
 

Consiliul Investitorilor Straini a ales un grup reputabil de presedinti de companii in Comitetul de directie
(18.05.2010)
 

The Foreign Investors Council elected a compelling group of CEOs as Board of Directors
(18.05.2010)
 

Investitorii straini despre mediul de afaceri romanesc
(12.05.2010)
 

Foreign Investors regarding the Romanian Business Environment
(12.05.2010)
 

PRESS RELEASE
(19.11.2009)
 

Investments in Renewable Energy - a Priority for the Foreign Investors Council
(19.11.2009)
 

The priority for the Foreign Investors Council, fiscal stability
 

Stabilitatea fiscala este o prioriate pentru Consiliul Investitorilor Straini
 

Romanian Economic Forum: The business community requests concrete measures for economic recovery
 

Forumul Economic Roman: Comunitatea de afaceri cere masuri concrete de relansare economica
 

The Foreign Investors Council Elects its Executive Officers
 

Consiliul Investitorilor Straini ƃĀ®si alege noua echipa Executiva
 

The Foreign Investors Council Elects its Executive Officers
(09.06.2008)
 

Noua echipa executiva a Consiliului Investitorilor Straini (FIC)
(09.06.2008)
 

Twelfth Anniversary of the Foreign Investors Council
(22.05.2008)
 

The Foreign Investors Council Celebrates its 11th Anniversary
 

FIC - Presidents of multinationals on Romania's accession to the European Union on January 1st, 2007
 

The Foreign Investors Council on the Draft Investment Law
6.09.2006
 

The Foreign Investors Council Elects a New Board of Directors - english
04.05. 2006
 
Consiliul Investitorilor Straini alege un nou Consiliu Director - romana
04.05. 2006
 
The Foreign Investors Council and the Labour Code
01.07. 2005
 
The Foreign Investors Council Elects a New Board of Directors
13.05. 2005
 
The Foreign Investors Council welcomes the findings of the EC report regarding Romania
09.10. 2004
 
The Fiscal Environment for 2005 is designed to attract FD
18.06. 2004
 
The Foreign Investors Council Believes the New Law on Capital Markets is a Decisive Step Forward
(20.05.2004)
 
The Government of Romania met with Top European Industrialists and members of the Foreign Investors Council
(16.01.2004)

 
The Foreign Investors Council, the European Roundtable of Industrialists and the Government of Romania to Discuss EU Accession Progress
(20.10.2003)

 
The Foreign Investors Council and the European Roundtable of Industrialists together with the Government of Romania will jointly assess the progress towards a functional market economy
(30.07.2003)

 
The Foreign Investors Council Meets with Delegated Minister Sarbu to Discuss the Labor Code
(21.07.2003)

 
Romania's Foreign Investors Council welcome the Government decision...
(14.10.2002)
 
A new Board Team elected by the Foreign Investors Council
(01.07.2002)

 
The Foreign Investors Council presents its latest...
(17.06.2002)

 

 

 
 
   Useful Links    Terms & Conditions     Privacy policy    Site Map    Contact
  ©2003 Foreign Investors Council
Maintained by Datagram