Mission
Statement
Achivements
  Organisation
Statute
Structure
  Membership
Membership List
Board of Directors
Join
  News
Daily newsletter
Press Releases
  White book
  Events
  Coalitia
 


Consiliul Investitorilor Straini sprijina eforturile autoritatilor romāne īn ceea ce priveste adaptarea legislatiei care guverneaza piata fortei de munca la conditiile economice actuale.


Īn luna octombrie 2010, Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a lansat un plan de 80 de masuri, intitulat "Programul pentru Crestere Economica" - Actiuni Prioritare pentru Repornirea Economiei (Priority Actions to Restart the Economy), care urmareste sa repuna rapid economia romāneasca pe o traiectorie crescatoare. Reformarea legislatiei ce guverneaza piata muncii face parte dintre actiunile considerate de maxima urgenta si importanta.

Mariana Gheorghe, Presedinte FIC: "Acest Program reprezinta angajamentul nostru pentru procesul de relansare a economiei. Consideram piata fortei de munca drept unul dintre avantajele competitive ale Romāniei si vom sustine īn continuare principiile care sa asigure pastrarea acestui avantaj. Dialogul cu Ministerul Muncii si cu alte organizatii de afaceri este si va fi concentrat pe flexibilizarea pietei muncii".

Īn opinia Consiliului, exista trei directii importante īn care legislatia muncii are un rol fundamental:

1. FLEXIBILITATE. Īn conditiile schimbarilor bruste din economie, este necesara adaptarea legislatiei muncii, astfel īncāt sa permita o mai mare putere de decizie din partea angajatilor si a companiilor īn ceea ce priveste angajarile, stabilirea timpului de lucru, stabilirea duratei contractelor etc.

2. COMPETITIVITATE. Pastrarea avantajelor competitive ale Romāniei īn ceea ce priveste atragerea de investitii straine si exporturile este esentiala. Costul fortei de munca si nivelul de calificare ramān, īnca, argumente importante din acest punct de vedere. Cea mai mare parte dintre angajatori a luat deja masurile necesare de restructurare. Legislatia trebuie sa permita, īn acest moment, adoptarea deciziilor care sa duca la cresteri de productivitate. Modificarea prevederilor privind contractele colective de munca, posibilitatea evaluarii angajatilor pe criterii de performanta sunt elemente decisive pentru pastrarea avantajelor competitive ale Romāniei, īn acest nou context economic.

3. ECONOMIA INFORMALA. Romānia are 4,2 milioane de angajati cu forme legale si, potrivit unor studii recente, 1,6 milioane de persoane care lucreaza fara contract. Spre exemplu, crearea a 10.000 de locuri de munca cu salariul mediu pe economie ar īnseamna ca bugetul de stat ar īncasa suplimentar aproximativ 7.000.000 lei luna (84.000.000 lei/an) prin taxele aferente. Calculul a fost facut pentru un salariu mediu de 1.800 lei. Pentru aceasta, legislatia muncii are nevoie de prevederi flexibile privind munca temporara si angajarile, īn general.

"Toate companiile trec īn prezent printr-o perioada de eficientizare. Interesul nostru este sa putem creste volumele de activitate, īn conditiile īn care onoram obligatiile catre buget si catre partneri si ne pastram forta de munca" a declarat Shachar Shaine, membru īn Board-ul FIC si coordonatorul echipei de lucru a Consiliului pe teme de legislatia muncii.

Īn spiritul celor de mai sus, Consiliul Investitorilor Straini a discutat cu reprezentantii Ministerului Muncii propuneri menite sa īncurajeze angajarile si sa lase mai multa putere de decizie la nivelul companiei si al angajatului.

Propunerile FIC au avut la baza un amplu proces de consultare si au fost prezentate liderilor principalelor partide politice si ministerelor. De asemenea, propunerile privind legislatia muncii au fost discutate cu organizatii de investitori reprezentānd mare parte din economia romāneasca.

"CIS a facut publice propuneri privind legislatia muncii īnca de anul trecut. Toate demersurile noastre se bazeaza pe un proces de consultare cu membrii Consiliului. De asemenea, am lucrat cu case de avocatura si profesori, pentru a ne asigura ca avem o fundamentare cāt se poate de solida a propunerilor facute. Am verificat atāt legislatia europeana, cāt si normele Organizatiei Mondiale a Muncii, iar propunerile noastre respecta cerintele din acest punct de vedere" a precizat Doina Ciomag, Director Executiv al Consiliului.

Cāteva exemple īn legatura situatiile reale care impun adaptarea legislatiei actuale sunt redate mai jos:

1. Mai multa flexibilitate īn stabilirea programelor de lucru si de odihna: Spre exemplu: Īn industriile cu volum de activitate diferit īn functie de sezon, ca de exemplu pentru producatorii de īnghetata, unde pe timpul verii este nevoie de 60 de ore/saptamāna, iar pe durata iernii este nevoie de numai 30 de ore/sapatmāna.

2. Īncurajarea muncii īn regim temporar. Spre exemplu: Pe durata sezonului pentru care este nevoie de forta de munca suplimentara, angajarea acesteia sa poata fi facuta de catre compania respectiva - care plateste toate taxele - si nu prin outsourcing de personal.

3. Utilizarea unor criterii de performanta īn evaluarea angajatilor. Spre exemplu: un manager ne-profesionist nu poate fi īnlocuit, chiar daca activitatea acestuia nu corespunde cu fisa postului. Un agent de vānzari, cu vechime īn compania respectiva, care nu īsi viziteaza clientii īn conditiile stabilite de companie (īn consecinta, nu corespunde criteriilor de performanta interna), nu poate fi demis.

4. Eliminarea obligativitatii contractului colectiv de munca la nivel national/ramura pentru companiile cu capital privat īn care a fost semnat contract colectiv la nivelul companiei. Spre exemplu: acordarea primei de vacanta, prin contractul colectiv de munca la nivel national, atunci cānd angajatorul īnregistreaza pierderi, este o prevedere care afecteaza capacitatea companiilor de a se adapta la conditiile pietei.

Consiliul Investitorilor Straini īsi manifesta īntreaga disponibilitate de a contribui la īmbunatatirea cadrului legislativ, īntr-un dialog transparent si eficient cu autoritatile. Calculele macroeconomice arata ca, doar prin adoptarea unor reglementari mai flexibile, se pot crea aproape 90.000 de locuri de munca pe termen scurt. Fiecare zi de īntārziere īnseamna, astfel, pierderea de locuri de munca.

Consiliul Investitorilor Straini reprezinta peste 120 de companii din economia romāneasca, ale caror investitii cumulate īnseamna doua treimi din totalul investitiilor straine totale din Romānia. Cu o cifra de afaceri īnsumata ce totalizeaza 36 miliarde de euro, companiile membre CIS reprezinta o treime din produsul intern brut al Romāniei. Investitiile viitoare angajate de catre companiile membre se ridica la peste doua miliarde euro īn 2011 si la peste zece miliarde euro īn urmatorii cinci ani.


Pentru detalii suplimentare, va rugam sa o contactati pe
Doina Ciomag, Director Executiv FIC
telefon: 021 222 19 31
email: office@fic.ro


 top

 
TOPICS

The Foreign Investors Council supports the new Fiscal Code while considering its sustainability of utmost importance
 

Consiliul Investitorilor Straini sustine proiectul noului Cod Fiscal si considera ca viabilitatea lui este foarte importanta
 

24 de studenti si medici tineri au participat la cursurile MedClass, sustinute de Consiliul Investitorilor Straini
 

The FIC's Board of Directors elected its new executive management
 

Comitetul Director al FIC a ales noua conducere executiva
 

The Foreign Investors Council emphasizes the need to foster investments in the romanian energy sector
 

Consiliul investitorilor straini subliniaza necesitatea promovarii investitiilor īn sectorul energiei din Romānia
 

The tenth edition of the FIC White Book: Regaining Momentumia
 

Cea de-a zecea editie a Cartii Albe: Reconstruirea Increderii
 

12 experts in communication, ethics and management offers courses free of charge to Medical students and young physicians of Romania
 

12 experti in comunicare, etica si management le ofera cursuri gratuite studentilor la Medicina si tinerilor medici din Romania
 

Press Release - FIC Business Sentiment Index - April 2015_EN
 

FIC Business Sentiment Index - April 2015_RO
 

Propuneri prioritare FIC - AmCham de modificare a proiectelor de Cod fiscal si Cod de procedura fiscala
 

AmCham Romania si FIC saluta lansarea īn consultare publica a proiectului de rescriere a Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala
(25.02.2015)

 

AmCham Romania and FIC welcome the public consultation on the draft Fiscal Code and Fiscal Procedural Code
(25.02.2015)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Event on the better functioning of public institutions
(17.12.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) despre imbunatatirea activitatii institutiilor publice
(17.12.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Business Sentiment Index
(09.10.2014)

 

The tax on special constructions will have a significant adverse impact on Romanian business environment
(21.05.2014)

 

Impozitul pe constructii speciale va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului de afaceri din Romania
(21.05.2014)

 

The Foreign Investors Council presented the results of a survey among SMEs in Prahova County
(13.05.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini - FIC a prezentat rezultatele unui studiu īn rāndul IMM-urilor din judetul Prahova
(13.05.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) unveils its key proposals regarding Romania’s Energy Strategy
(08.05.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini - FIC a prezentat propunerile membrilor sai privind noua Strategie Energetica a Romāniei
(08.05.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Transparency and Predictability of the Legislative Act
(25.02.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) despre transparenta si predictibilitatea actului legislativ
(25.02.2014)

 

Foreign Investors Council (FIC) in dialogue about the measures for supporting the economic growth
(13.02.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre masurile de sprijinire a cresterii economice
(13.02.2014)

 

Campania "De profesie: medic in Romania" a castigat Premiul European pentru Excelenta, la cea mai prestigioasa competitie europeana de comunicare
(16.12.2013)

 

The approval of new taxes should be conditioned by a proper impact assessment and thorough consultation with the business environment
(11.11.2013)

 

Introducerea de noi taxe trebuie conditionata de analiza de impact si de consultarea cu mediul de afaceri
(11.11.2013)

 

Business Environment Calls for an Efficient Insolvency Regime (English version)
(06.11.2013)

 

Mediul de afaceri solicita un regim al insolventei eficient, transparent si predictibil (Romanian version)
(06.11.2013)

 

Romania in infringement (Romanian version)
(10.10.2013)

 

Romania in infringement (English version)
(10.10.2013)

 

FIC si AmCham atrag atentia asupra efectelor generate de unele masuri fiscale
(01.10.2013)

 

FIC and Amcham underscore the effects of several fiscal measures, 1 October 2013
(01.10.2013)

 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(13.06.2013)

 

Comitetul Director al FIC a ales noua conducere executiva
(12.06.2013)

 

FIC has a new Board
(15.05.2013)

 

FIC are un nou Comitet Director
(15.05.2013)

 

The foreign investors council underlines the need to foster energy efficiency in Romania.
(26.04.2013)

 

Consiliul investitiorilor straini: eficienta energetica trebuie sprijinita.
(26.04.2013)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre stimularea absorbtiei fondurilor europene pentru investitii in infrastructura prin imbunatatirea sistemului de achizitii publice din Romania
(14.03.2013)

 

Foreign Investors Council (FIC) in Dialogue about Stimulation of Absorption of European Funds for Investment in Infrastructure by Improving Public Procurement System in Romania
(14.03.2013)
 

Foreign Investors Council (FIC) in Dialogue about Taxation and Future Developments
(07.03.2013)
 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre fiscalitate si evolutiile viitoare
(07.03.2013)
 

The Foreign Investors Council (FIC) is concerned about the recent evolutions on the political scene of Romania
(09.07.2012)
 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(13.06.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini sublinieaza necesitatea promovarii investitiilor in sectorul energiei din Romania
(07.05.2012)
 

The Foreign Investors Council emphasizes the need to foster investments in the romanian energy sector
(07.05.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini despre problemele din Infrastructura
(28.03.2012)
 

Institutiile publice ar putea deveni motor de crestere economica
(14.03.2012)
 

Public Institutions May Become the Driver for Economic Growth
(14.03.2012)
 

Foreign Investors Council Supporting Small and Medium-Sized Enterprises
(07.02.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini lanseaza Cartea Alba si bilantul Programului de Crestere Economica
(19.10.2011)
 

AmCham Romania si CIS pledeaza pentru modernizarea, rescrierea si actualizarea legislatiei fiscale
(13.09.2011)
 

AmCham Romania and FIC Call for a Modern, Re-written and Updated Fiscal Legislation
(13.09.2011)
 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(14.06.2011)
 

5 miliarde de euro in 3 ani - Potentialul de investitii al industriei romanesti de energie regenerabila
(23.03.2011)
 

5 billion Euros in 3 years - The investment potential of the Romanian renewable industry
(23.03.2011)
 

Consiliul Investitorilor Straini sprijina eforturile autoritatilor romĆ¢ne Ć®n ceea ce priveste adaptarea legislatiei care guverneaza piata fortei de munca la conditiile economice actuale.
(08.12.2010)
 

Consiliul Investitorilor Straini a prezentat "Actiunile Prioritare pentru Repornirea Economiei" la Conferinta Regionala Financiara si de Investitii pentru Sud-Estul Europei.
(21.10.2010)
 

VAT rise should be followed by stimulus package to promote investment
(30.06.2010)
 

Cresterea TVA ar trebui sa fie urmata de un pachet de stimulente pentru promovarea investitiilor
(30.06.2010)
 

Foreign Investors Council Has a New Executive Team
(15.06.2010)
 

Consiliul Investitorilor Straini a ales un grup reputabil de presedinti de companii in Comitetul de directie
(18.05.2010)
 

The Foreign Investors Council elected a compelling group of CEOs as Board of Directors
(18.05.2010)
 

Investitorii straini despre mediul de afaceri romanesc
(12.05.2010)
 

Foreign Investors regarding the Romanian Business Environment
(12.05.2010)
 

PRESS RELEASE
(19.11.2009)
 

Investments in Renewable Energy - a Priority for the Foreign Investors Council
(19.11.2009)
 

The priority for the Foreign Investors Council, fiscal stability
 

Stabilitatea fiscala este o prioriate pentru Consiliul Investitorilor Straini
 

Romanian Economic Forum: The business community requests concrete measures for economic recovery
 

Forumul Economic Roman: Comunitatea de afaceri cere masuri concrete de relansare economica
 

The Foreign Investors Council Elects its Executive Officers
 

Consiliul Investitorilor Straini ƃĀ®si alege noua echipa Executiva
 

The Foreign Investors Council Elects its Executive Officers
(09.06.2008)
 

Noua echipa executiva a Consiliului Investitorilor Straini (FIC)
(09.06.2008)
 

Twelfth Anniversary of the Foreign Investors Council
(22.05.2008)
 

The Foreign Investors Council Celebrates its 11th Anniversary
 

FIC - Presidents of multinationals on Romania's accession to the European Union on January 1st, 2007
 

The Foreign Investors Council on the Draft Investment Law
6.09.2006
 

The Foreign Investors Council Elects a New Board of Directors - english
04.05. 2006
 
Consiliul Investitorilor Straini alege un nou Consiliu Director - romana
04.05. 2006
 
The Foreign Investors Council and the Labour Code
01.07. 2005
 
The Foreign Investors Council Elects a New Board of Directors
13.05. 2005
 
The Foreign Investors Council welcomes the findings of the EC report regarding Romania
09.10. 2004
 
The Fiscal Environment for 2005 is designed to attract FD
18.06. 2004
 
The Foreign Investors Council Believes the New Law on Capital Markets is a Decisive Step Forward
(20.05.2004)
 
The Government of Romania met with Top European Industrialists and members of the Foreign Investors Council
(16.01.2004)

 
The Foreign Investors Council, the European Roundtable of Industrialists and the Government of Romania to Discuss EU Accession Progress
(20.10.2003)

 
The Foreign Investors Council and the European Roundtable of Industrialists together with the Government of Romania will jointly assess the progress towards a functional market economy
(30.07.2003)

 
The Foreign Investors Council Meets with Delegated Minister Sarbu to Discuss the Labor Code
(21.07.2003)

 
Romania's Foreign Investors Council welcome the Government decision...
(14.10.2002)
 
A new Board Team elected by the Foreign Investors Council
(01.07.2002)

 
The Foreign Investors Council presents its latest...
(17.06.2002)

 

 

 
 
   Useful Links    Terms & Conditions     Privacy policy    Site Map    Contact
  ©2003 Foreign Investors Council
Maintained by Datagram