Mission
Statement
Achivements
  Organisation
Statute
Structure
  Membership
Membership List
Board of Directors
Join
  News
Daily newsletter
Press Releases
  White book
  Events
  Coalitia
 


5 miliarde de euro in 3 ani - Potentialul de investitii al industriei romanesti de energie regenerabila


Bucuresti, 23 Martie. Consiliul Investitorilor Straini (CIS) a punctat astazi, intr-o intālnire cu mass media, lista scurta de prioritati ce trebuie urmarite de catre autoritatile din Romānia pentru a crea conditiile cresterii investitiilor in capacitati de energie regenerabila.

Guvernul Romāniei si-a asumat, in fata Uniunii Europene, angajamentul de a creste ponderea energiei generate din surse regenerabile de la 17,6% in 2005, la 24% in 2020. Desi, in 2008, a fost aprobata legea care defineste cadrul de stimulente pentru investitiile in acest domeniu, autoritatile de la Bruxelles nu au fost notificate cu privire la textul respectivei legi. In consecinta, legea nu este aplicata. Sectorul energiei regenerabile functioneaza in cadrul unei legislatii vechi din 2004, iar investitorii isi amāna planurile de dezvoltare a capacitatilor de productie.

Conform estimarilor CIS, cu reglementarile si legislatia potrivite, Romānia ar putea atrage investitii in valoare de peste 5 miliarde de euro in urmatorii trei ani, doar in energie eoliana. Conditiile georgrafice si fizice confera Romāniei un potential excelent, iar dezvoltarea de capacitati eoliene poate fi impresionanta.

Sectorul energiei regenerabile poate avea un impact direct asupra economiei romānesti, nu numai prin contributia la bugetul de stat, dar si prin crearea de noi locuri de munca. De exemplu, la nivelul Uniunii Europene, aceasta industrie a creat 1,5 milioane de noi locuri de munca pāna acum (potrivit datelor Comisiei Europene) si se estimeaza ca alte 1,5 milioane de noi slujbe se vor adauga, pāna in 2020 (in conditiile atingerii tintelor de capacitate asumate la nivelul Uniunii de catre tarile membre).

Competitivitatea industiei, o balata comerciala favorabila si investitiile directe reprezinta trei dintre pilonii importanti pe care se sprijina revenirea economiei romānesti. Pentru a atrage capital la un cost rezonabil trebuie, insa, indeplinite cāteva conditii de baza: un mediu economic atractiv si un cadrul legal stabil si predictibil.

“Aceste conditii sunt importante, mai ales in contextul investitiilor in energie regenerabila, care are un potential de peste 5 miliarde de euro in urmatorii trei ani. Cum investitia medie intr-o capacitate de generare din acest sector se ridica la 100 milioane de euro, nu exista niciun investitor capabil sa sustina un plan de investitii care sa primeasca o asemenea finantare in absenta unui cadru legislativ clar, stabil si prietenos ” a sustinut in cadrul intālnirii Frank Hajdinjak, membru al Consiliului Director al CIS si Presedintele Grupului de Lucru pentru Energie al CIS. .

ACTIUNI URGENTE NECESARE PENTRU ATRAGEREA DE INVESTITII

  1. Autoritatile trebuie sa aiba ca prioritate implementarea legislatiei (primare si secundare).
  2. In acelasi timp, reglementari suplimentare trebie sa insoteasca legislatia, in ceea ce priveste garantiile in legatura cu pretul minim al certificatelor verzi dupa 2016, alocarea finala si validitatea certificatelor, precum si procedura in cazul certificatelor in exces.
  3. Sunt necesare masuri pentru asigurarea unui cadru legislativ stabil pe termen lung. La aceasta data, autoritatile romāne au trimis la Directoratul pentru Competitie al Uniunii Europene o propunere privind posibilitatea de a revizui schema de acordare a certificatelor verzi, incepānd cu anul 2017, in functie de profitabilitatea proiectelor implementate pāna la data respectiva. Aceasta abordare afecteaza planurile de afaceri pe termen lung si capacitatea de finantare a proiectelor, daca nu este respectat principiul numit “grandfathering”, asa cum a solicitat Directoratul. Acest principiu asigura respectarea unor reguli clare pentru proiectele existente, versus cele viitoare. Stabilitatea este extrem de importanta atunci cānd este vorba despre proiecte care necesita investitii medii de 100 milioane de euro, derulate pe o perioada de cel putin doi ani.
  4. In momentul in care sunt dezvoltate noi capacitati, acestea au nevoie de acces la sistemul national de distributie. Accesul la sistem depinde de investitiile in reteaua Transelectrica. Capacitatea redusa de a prelua energia generata devine o bariera foarte importanta pentru investitii, mai ales in dezvoltarea proiectelor mari de generare. Situatia din Dobrogea se repeta in Moldova, in ceea ce priveste disponibilitatea retelei.
  5. Pentru valorificarea celor trei milioane de hectare ce se preteaza culturilor din care se poate obtine biomasa solida, este necesara mentinerea numarului de trei certificate verzi pentru investitiile in astfel de capacitati.
  6. Completarea cadrului legislativ cu aspecte ce lipsesc, in legatura cu alte tipuri de energie regenerabila: co-ardere pentru instalatii reabilitate, incalzire, racire si altele.

Companiile membre ale Consiliului Investitorilor Straini isi exprima disponiblitatea si angajamentul de a lucra cu autoritatile romāne la schitarea si implementarea celor mai bune solutii, pentru ca Romānia sa atinga potentialul sau maxim in ceea ce priveste atragerea de investitii in energie regenerabila.

******

Consiliul Investitorilor Straini reprezinta mai mult de 125 de companii din Romānia. Investitiile cumulate ale membrilor CIS inseamna peste doua treimi din totalul investitiilor straine atrase in Romānia. Cifra de afaceri cumulata a companiilor membre se ridica la peste 36 miliarde de euro, iar contributia la produsul intern brut reprezinta mai mult de 30%. In 2011, membrii CIS au angajamente de investitii in valoare de peste doua miliarde de euro si, pentru urmatorii cinci ani, planurile de investitii insumeaza peste zece miliarde de euro.


 top

 
TOPICS

The Foreign Investors Council supports the new Fiscal Code while considering its sustainability of utmost importance
 

Consiliul Investitorilor Straini sustine proiectul noului Cod Fiscal si considera ca viabilitatea lui este foarte importanta
 

24 de studenti si medici tineri au participat la cursurile MedClass, sustinute de Consiliul Investitorilor Straini
 

The FIC's Board of Directors elected its new executive management
 

Comitetul Director al FIC a ales noua conducere executiva
 

The Foreign Investors Council emphasizes the need to foster investments in the romanian energy sector
 

Consiliul investitorilor straini subliniaza necesitatea promovarii investitiilor īn sectorul energiei din Romānia
 

The tenth edition of the FIC White Book: Regaining Momentumia
 

Cea de-a zecea editie a Cartii Albe: Reconstruirea Increderii
 

12 experts in communication, ethics and management offers courses free of charge to Medical students and young physicians of Romania
 

12 experti in comunicare, etica si management le ofera cursuri gratuite studentilor la Medicina si tinerilor medici din Romania
 

Press Release - FIC Business Sentiment Index - April 2015_EN
 

FIC Business Sentiment Index - April 2015_RO
 

Propuneri prioritare FIC - AmCham de modificare a proiectelor de Cod fiscal si Cod de procedura fiscala
 

AmCham Romania si FIC saluta lansarea īn consultare publica a proiectului de rescriere a Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala
(25.02.2015)

 

AmCham Romania and FIC welcome the public consultation on the draft Fiscal Code and Fiscal Procedural Code
(25.02.2015)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Event on the better functioning of public institutions
(17.12.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) despre imbunatatirea activitatii institutiilor publice
(17.12.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Business Sentiment Index
(09.10.2014)

 

The tax on special constructions will have a significant adverse impact on Romanian business environment
(21.05.2014)

 

Impozitul pe constructii speciale va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului de afaceri din Romania
(21.05.2014)

 

The Foreign Investors Council presented the results of a survey among SMEs in Prahova County
(13.05.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini - FIC a prezentat rezultatele unui studiu īn rāndul IMM-urilor din judetul Prahova
(13.05.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) unveils its key proposals regarding Romania’s Energy Strategy
(08.05.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini - FIC a prezentat propunerile membrilor sai privind noua Strategie Energetica a Romāniei
(08.05.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Transparency and Predictability of the Legislative Act
(25.02.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) despre transparenta si predictibilitatea actului legislativ
(25.02.2014)

 

Foreign Investors Council (FIC) in dialogue about the measures for supporting the economic growth
(13.02.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre masurile de sprijinire a cresterii economice
(13.02.2014)

 

Campania "De profesie: medic in Romania" a castigat Premiul European pentru Excelenta, la cea mai prestigioasa competitie europeana de comunicare
(16.12.2013)

 

The approval of new taxes should be conditioned by a proper impact assessment and thorough consultation with the business environment
(11.11.2013)

 

Introducerea de noi taxe trebuie conditionata de analiza de impact si de consultarea cu mediul de afaceri
(11.11.2013)

 

Business Environment Calls for an Efficient Insolvency Regime (English version)
(06.11.2013)

 

Mediul de afaceri solicita un regim al insolventei eficient, transparent si predictibil (Romanian version)
(06.11.2013)

 

Romania in infringement (Romanian version)
(10.10.2013)

 

Romania in infringement (English version)
(10.10.2013)

 

FIC si AmCham atrag atentia asupra efectelor generate de unele masuri fiscale
(01.10.2013)

 

FIC and Amcham underscore the effects of several fiscal measures, 1 October 2013
(01.10.2013)

 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(13.06.2013)

 

Comitetul Director al FIC a ales noua conducere executiva
(12.06.2013)

 

FIC has a new Board
(15.05.2013)

 

FIC are un nou Comitet Director
(15.05.2013)

 

The foreign investors council underlines the need to foster energy efficiency in Romania.
(26.04.2013)

 

Consiliul investitiorilor straini: eficienta energetica trebuie sprijinita.
(26.04.2013)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre stimularea absorbtiei fondurilor europene pentru investitii in infrastructura prin imbunatatirea sistemului de achizitii publice din Romania
(14.03.2013)

 

Foreign Investors Council (FIC) in Dialogue about Stimulation of Absorption of European Funds for Investment in Infrastructure by Improving Public Procurement System in Romania
(14.03.2013)
 

Foreign Investors Council (FIC) in Dialogue about Taxation and Future Developments
(07.03.2013)
 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre fiscalitate si evolutiile viitoare
(07.03.2013)
 

The Foreign Investors Council (FIC) is concerned about the recent evolutions on the political scene of Romania
(09.07.2012)
 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(13.06.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini sublinieaza necesitatea promovarii investitiilor in sectorul energiei din Romania
(07.05.2012)
 

The Foreign Investors Council emphasizes the need to foster investments in the romanian energy sector
(07.05.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini despre problemele din Infrastructura
(28.03.2012)
 

Institutiile publice ar putea deveni motor de crestere economica
(14.03.2012)
 

Public Institutions May Become the Driver for Economic Growth
(14.03.2012)
 

Foreign Investors Council Supporting Small and Medium-Sized Enterprises
(07.02.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini lanseaza Cartea Alba si bilantul Programului de Crestere Economica
(19.10.2011)
 

AmCham Romania si CIS pledeaza pentru modernizarea, rescrierea si actualizarea legislatiei fiscale
(13.09.2011)
 

AmCham Romania and FIC Call for a Modern, Re-written and Updated Fiscal Legislation
(13.09.2011)
 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(14.06.2011)
 

5 miliarde de euro in 3 ani - Potentialul de investitii al industriei romanesti de energie regenerabila
(23.03.2011)
 

5 billion Euros in 3 years - The investment potential of the Romanian renewable industry
(23.03.2011)
 

Consiliul Investitorilor Straini sprijina eforturile autoritatilor romĆ¢ne Ć®n ceea ce priveste adaptarea legislatiei care guverneaza piata fortei de munca la conditiile economice actuale.
(08.12.2010)
 

Consiliul Investitorilor Straini a prezentat "Actiunile Prioritare pentru Repornirea Economiei" la Conferinta Regionala Financiara si de Investitii pentru Sud-Estul Europei.
(21.10.2010)
 

VAT rise should be followed by stimulus package to promote investment
(30.06.2010)
 

Cresterea TVA ar trebui sa fie urmata de un pachet de stimulente pentru promovarea investitiilor
(30.06.2010)
 

Foreign Investors Council Has a New Executive Team
(15.06.2010)
 

Consiliul Investitorilor Straini a ales un grup reputabil de presedinti de companii in Comitetul de directie
(18.05.2010)
 

The Foreign Investors Council elected a compelling group of CEOs as Board of Directors
(18.05.2010)
 

Investitorii straini despre mediul de afaceri romanesc
(12.05.2010)
 

Foreign Investors regarding the Romanian Business Environment
(12.05.2010)
 

PRESS RELEASE
(19.11.2009)
 

Investments in Renewable Energy - a Priority for the Foreign Investors Council
(19.11.2009)
 

The priority for the Foreign Investors Council, fiscal stability
 

Stabilitatea fiscala este o prioriate pentru Consiliul Investitorilor Straini
 

Romanian Economic Forum: The business community requests concrete measures for economic recovery
 

Forumul Economic Roman: Comunitatea de afaceri cere masuri concrete de relansare economica
 

The Foreign Investors Council Elects its Executive Officers
 

Consiliul Investitorilor Straini ƃĀ®si alege noua echipa Executiva
 

The Foreign Investors Council Elects its Executive Officers
(09.06.2008)
 

Noua echipa executiva a Consiliului Investitorilor Straini (FIC)
(09.06.2008)
 

Twelfth Anniversary of the Foreign Investors Council
(22.05.2008)
 

The Foreign Investors Council Celebrates its 11th Anniversary
 

FIC - Presidents of multinationals on Romania's accession to the European Union on January 1st, 2007
 

The Foreign Investors Council on the Draft Investment Law
6.09.2006
 

The Foreign Investors Council Elects a New Board of Directors - english
04.05. 2006
 
Consiliul Investitorilor Straini alege un nou Consiliu Director - romana
04.05. 2006
 
The Foreign Investors Council and the Labour Code
01.07. 2005
 
The Foreign Investors Council Elects a New Board of Directors
13.05. 2005
 
The Foreign Investors Council welcomes the findings of the EC report regarding Romania
09.10. 2004
 
The Fiscal Environment for 2005 is designed to attract FD
18.06. 2004
 
The Foreign Investors Council Believes the New Law on Capital Markets is a Decisive Step Forward
(20.05.2004)
 
The Government of Romania met with Top European Industrialists and members of the Foreign Investors Council
(16.01.2004)

 
The Foreign Investors Council, the European Roundtable of Industrialists and the Government of Romania to Discuss EU Accession Progress
(20.10.2003)

 
The Foreign Investors Council and the European Roundtable of Industrialists together with the Government of Romania will jointly assess the progress towards a functional market economy
(30.07.2003)

 
The Foreign Investors Council Meets with Delegated Minister Sarbu to Discuss the Labor Code
(21.07.2003)

 
Romania's Foreign Investors Council welcome the Government decision...
(14.10.2002)
 
A new Board Team elected by the Foreign Investors Council
(01.07.2002)

 
The Foreign Investors Council presents its latest...
(17.06.2002)

 

 

 
 
   Useful Links    Terms & Conditions     Privacy policy    Site Map    Contact
  ©2003 Foreign Investors Council
Maintained by Datagram