Mission
Statement
Achivements
  Organisation
Statute
Structure
  Membership
Membership List
Board of Directors
Join
  News
Daily newsletter
Press Releases
  White book
  Events
  Coalitia
 


Mediul de afaceri solicita un regim al insolventei eficient, transparent si predictibil


Bucuresti, 06 Noiembrie 2013


FIC, AmCham, RBL si AOAR, cele mai importante organizatii ale mediului de afaceri din Romania isi exprima ingrijorarea fata de propunerile de modificare a legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cat si de maniera in care acestea s-au dorit a fi adoptate. Regimul actual al insolventei este nefavorabil unui mediu atractiv pentru afaceri si de investitii: procedurile dureaza prea mult, costurile sunt foarte ridicate, iar la finalul procedurii gradul de recuperare al creantelor este prea mic.

La inceputul anului 2013, sumele datorate de debitorii aflati in insolventa se ridicau la 10 miliarde RON, iar estimarile indica o crestere a acestora, mai ales in randul companiilor mari si foarte mari. Romania se afla pe ultimul loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste eficienta procedurilor de insolventa si pe locul 99 in lume, conform datelor Bancii Mondiale.

FIC, AmCham, RBL si AOAR considera ca propunerile de modificare promovate prin Ordonanta de Urgenta nr. 91/2013 nu corecteaza in mod adecvat aceste deficiente. Proiectul de lege a fost in dezbatere publica pentru o scurta perioada de timp, dar Guvernul Romaniei a ales sa tina cont in mica masura de observatiile si recomandarile pe care organizatiile noastre le-au inaintat dupa eforturi considerabile depuse intr-un grup comun de lucru.

In ceea ce priveste maniera de adoptare remarcam ca inca odata a fost aleasa calea Ordonantei de Urgenta, aspect sesizat si de decizia recenta a Curtii Constitutionale. Consideram ca in cazul unui proiect care reglementeaza un mecanism fundamental al economiei de piata, calitatea actului legislativ trebuie sa primeze caracterului de urgenta al adoptarii. Parlamentul Romaniei trebuie sa fie forul decizional si de dezbatere al legii privind insolventa si speram ca aceasta va fi calea aleasa in continuare.

Practica folosirii procedurii ordonantei de urgenta afecteaza increderea comunitatii de afaceri si atractivitatea mediului investitional. FIC, AmCham, RBL si AOAR considera ca deciziile guvernamentale trebuie sa fie predictibile. 83% dintre oamenii de afaceri din Romania considera ca deciziile Guvernului nu sunt predictibile, arata un sondaj realizat recent.

In acest context FIC, AmCham, RBL si AOAR au organizat in data de 6 noiembrie 2013 o dezbatere la care au participat profesionisti si experti in domeniu alaturi de reprezentanti ai companiilor membre, organizatiilor internationale si oficiali romani.

Daca autoritatile doresc sa creasca nivelul investitiilor din economia romaneasca, consideram ca este absolut necesar sa tina cont de urmatoarele principii care sa guverneze procedurile de insolventa:

  1. O mai buna disciplina a participantilor - debitori, practicieni, judecatori;
  2. Scurtarea duratei procedurii si implicit a costurilor asociate;
  3. Cresterea gradului de recuperare a creantelor;
  4. Un numar mult mai mare de dosare ar trebui solutionate prin reorganizare si restructurare decat prin faliment.

Cele patru organizatii isi exprima in continuare disponibilitatea de a fi in dialog cu autoritatile pentru punerea in aplicare a unui regim al insolventei care sa sprijine buna functionare a pietei libere si care sa nu poata fi deturnat in favoarea unor participanti marginali.

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) este asociatia celor mai importanti investitori straini din Romania. FIC a fost infiintat in 1997 cand si-a inceput activitatea cu 25 de companii membre. In prezent numara 119 companii membre, ale caror investitii cumulate reprezinta aproximativ 35 miliarde EUR, adica aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in prezent. Componenta FIC include companii care furnizeaza economiei romanesti o varietate de bunuri si servicii, care au creat aproape 200.000 de locuri de munca directe si indirecte pentru economia romaneasca.


www.fic.ro

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este o asociatie profesionala de afaceri de prim rang, infiintata in anul 1993 de un grup de companii americane si care reuneste in prezent 350 de companii americane, internationale si locale. AmCham Romania este ferm angajata in facilitarea unui dialog deschis intre comunitatea de afaceri si autoritatile centrale, promovand recomandari si prioritati pentru imbunatatirea mediul de afaceri si cresterea competitivitatii economice a Romaniei in plan regional si european.


www.amcham.ro

Fundatia Romanian Business Leaders este o organizatie apolitica, neguvernamentala si non-profit, infiintata in iulie 2011. Obiectivul sau este sa dezvolte o platforma de actiune si implicare sociala pentru lideri din mediul privat. Scopul ultim este ca Romania sa devina o tara mai buna pentru business-ul responsabil si, in felul acesta, pentru toti romanii. Comunitatea Romanian Business Leaders numara peste 200 de antreprenori si sefi de companii din Romania care, de aproape doi ani de zile, lucreaza voluntar in proiecte concrete de antreprenoriat social, generate de ei, in domeniile educatiei, culturii antreprenoriale si bunei guvernari.


www.rbls.ro

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sustine valorificarea si intarirea rolului capitalului romanesc. AOAR promoveaza dezvoltarea spiritului antreprenorial, ca fundament al cresterii si dezvoltarii economice a tarii prin inteligenta, inovare si participare cu idei, bunuri si servicii la economia europeana si mondiala. AOAR sustine dezvoltarea unui mediu economic competitiv, cu o birocratie redusa si servicii publice tot mai performante. AOAR crede intr-o societate deschisa, bazata pe recunoasterea competentei si performantei la nivel individual si la nivelul companiilor, ca argumente ale crearii unei bunastari reale si durabile.


www.aoar.ro


 top

 
TOPICS

The Foreign Investors Council supports the new Fiscal Code while considering its sustainability of utmost importance
 

Consiliul Investitorilor Straini sustine proiectul noului Cod Fiscal si considera ca viabilitatea lui este foarte importanta
 

24 de studenti si medici tineri au participat la cursurile MedClass, sustinute de Consiliul Investitorilor Straini
 

The FIC's Board of Directors elected its new executive management
 

Comitetul Director al FIC a ales noua conducere executiva
 

The Foreign Investors Council emphasizes the need to foster investments in the romanian energy sector
 

Consiliul investitorilor straini subliniaza necesitatea promovarii investitiilor în sectorul energiei din România
 

The tenth edition of the FIC White Book: Regaining Momentumia
 

Cea de-a zecea editie a Cartii Albe: Reconstruirea Increderii
 

12 experts in communication, ethics and management offers courses free of charge to Medical students and young physicians of Romania
 

12 experti in comunicare, etica si management le ofera cursuri gratuite studentilor la Medicina si tinerilor medici din Romania
 

Press Release - FIC Business Sentiment Index - April 2015_EN
 

FIC Business Sentiment Index - April 2015_RO
 

Propuneri prioritare FIC - AmCham de modificare a proiectelor de Cod fiscal si Cod de procedura fiscala
 

AmCham Romania si FIC saluta lansarea în consultare publica a proiectului de rescriere a Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala
(25.02.2015)

 

AmCham Romania and FIC welcome the public consultation on the draft Fiscal Code and Fiscal Procedural Code
(25.02.2015)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Event on the better functioning of public institutions
(17.12.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) despre imbunatatirea activitatii institutiilor publice
(17.12.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Business Sentiment Index
(09.10.2014)

 

The tax on special constructions will have a significant adverse impact on Romanian business environment
(21.05.2014)

 

Impozitul pe constructii speciale va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului de afaceri din Romania
(21.05.2014)

 

The Foreign Investors Council presented the results of a survey among SMEs in Prahova County
(13.05.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini - FIC a prezentat rezultatele unui studiu în rândul IMM-urilor din judetul Prahova
(13.05.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) unveils its key proposals regarding Romania’s Energy Strategy
(08.05.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini - FIC a prezentat propunerile membrilor sai privind noua Strategie Energetica a României
(08.05.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Transparency and Predictability of the Legislative Act
(25.02.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) despre transparenta si predictibilitatea actului legislativ
(25.02.2014)

 

Foreign Investors Council (FIC) in dialogue about the measures for supporting the economic growth
(13.02.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre masurile de sprijinire a cresterii economice
(13.02.2014)

 

Campania "De profesie: medic in Romania" a castigat Premiul European pentru Excelenta, la cea mai prestigioasa competitie europeana de comunicare
(16.12.2013)

 

The approval of new taxes should be conditioned by a proper impact assessment and thorough consultation with the business environment
(11.11.2013)

 

Introducerea de noi taxe trebuie conditionata de analiza de impact si de consultarea cu mediul de afaceri
(11.11.2013)

 

Business Environment Calls for an Efficient Insolvency Regime (English version)
(06.11.2013)

 

Mediul de afaceri solicita un regim al insolventei eficient, transparent si predictibil (Romanian version)
(06.11.2013)

 

Romania in infringement (Romanian version)
(10.10.2013)

 

Romania in infringement (English version)
(10.10.2013)

 

FIC si AmCham atrag atentia asupra efectelor generate de unele masuri fiscale
(01.10.2013)

 

FIC and Amcham underscore the effects of several fiscal measures, 1 October 2013
(01.10.2013)

 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(13.06.2013)

 

Comitetul Director al FIC a ales noua conducere executiva
(12.06.2013)

 

FIC has a new Board
(15.05.2013)

 

FIC are un nou Comitet Director
(15.05.2013)

 

The foreign investors council underlines the need to foster energy efficiency in Romania.
(26.04.2013)

 

Consiliul investitiorilor straini: eficienta energetica trebuie sprijinita.
(26.04.2013)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre stimularea absorbtiei fondurilor europene pentru investitii in infrastructura prin imbunatatirea sistemului de achizitii publice din Romania
(14.03.2013)

 

Foreign Investors Council (FIC) in Dialogue about Stimulation of Absorption of European Funds for Investment in Infrastructure by Improving Public Procurement System in Romania
(14.03.2013)
 

Foreign Investors Council (FIC) in Dialogue about Taxation and Future Developments
(07.03.2013)
 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre fiscalitate si evolutiile viitoare
(07.03.2013)
 

The Foreign Investors Council (FIC) is concerned about the recent evolutions on the political scene of Romania
(09.07.2012)
 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(13.06.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini sublinieaza necesitatea promovarii investitiilor in sectorul energiei din Romania
(07.05.2012)
 

The Foreign Investors Council emphasizes the need to foster investments in the romanian energy sector
(07.05.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini despre problemele din Infrastructura
(28.03.2012)
 

Institutiile publice ar putea deveni motor de crestere economica
(14.03.2012)
 

Public Institutions May Become the Driver for Economic Growth
(14.03.2012)
 

Foreign Investors Council Supporting Small and Medium-Sized Enterprises
(07.02.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini lanseaza Cartea Alba si bilantul Programului de Crestere Economica
(19.10.2011)
 

AmCham Romania si CIS pledeaza pentru modernizarea, rescrierea si actualizarea legislatiei fiscale
(13.09.2011)
 

AmCham Romania and FIC Call for a Modern, Re-written and Updated Fiscal Legislation
(13.09.2011)
 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(14.06.2011)
 

5 miliarde de euro in 3 ani - Potentialul de investitii al industriei romanesti de energie regenerabila
(23.03.2011)
 

5 billion Euros in 3 years - The investment potential of the Romanian renewable industry
(23.03.2011)
 

Consiliul Investitorilor Straini sprijina eforturile autoritatilor române În ceea ce priveste adaptarea legislatiei care guverneaza piata fortei de munca la conditiile economice actuale.
(08.12.2010)
 

Consiliul Investitorilor Straini a prezentat "Actiunile Prioritare pentru Repornirea Economiei" la Conferinta Regionala Financiara si de Investitii pentru Sud-Estul Europei.
(21.10.2010)
 

VAT rise should be followed by stimulus package to promote investment
(30.06.2010)
 

Cresterea TVA ar trebui sa fie urmata de un pachet de stimulente pentru promovarea investitiilor
(30.06.2010)
 

Foreign Investors Council Has a New Executive Team
(15.06.2010)
 

Consiliul Investitorilor Straini a ales un grup reputabil de presedinti de companii in Comitetul de directie
(18.05.2010)
 

The Foreign Investors Council elected a compelling group of CEOs as Board of Directors
(18.05.2010)
 

Investitorii straini despre mediul de afaceri romanesc
(12.05.2010)
 

Foreign Investors regarding the Romanian Business Environment
(12.05.2010)
 

PRESS RELEASE
(19.11.2009)
 

Investments in Renewable Energy - a Priority for the Foreign Investors Council
(19.11.2009)
 

The priority for the Foreign Investors Council, fiscal stability
 

Stabilitatea fiscala este o prioriate pentru Consiliul Investitorilor Straini
 

Romanian Economic Forum: The business community requests concrete measures for economic recovery
 

Forumul Economic Roman: Comunitatea de afaceri cere masuri concrete de relansare economica
 

The Foreign Investors Council Elects its Executive Officers
 

Consiliul Investitorilor Straini Îsi alege noua echipa Executiva
 

The Foreign Investors Council Elects its Executive Officers
(09.06.2008)
 

Noua echipa executiva a Consiliului Investitorilor Straini (FIC)
(09.06.2008)
 

Twelfth Anniversary of the Foreign Investors Council
(22.05.2008)
 

The Foreign Investors Council Celebrates its 11th Anniversary
 

FIC - Presidents of multinationals on Romania's accession to the European Union on January 1st, 2007
 

The Foreign Investors Council on the Draft Investment Law
6.09.2006
 

The Foreign Investors Council Elects a New Board of Directors - english
04.05. 2006
 
Consiliul Investitorilor Straini alege un nou Consiliu Director - romana
04.05. 2006
 
The Foreign Investors Council and the Labour Code
01.07. 2005
 
The Foreign Investors Council Elects a New Board of Directors
13.05. 2005
 
The Foreign Investors Council welcomes the findings of the EC report regarding Romania
09.10. 2004
 
The Fiscal Environment for 2005 is designed to attract FD
18.06. 2004
 
The Foreign Investors Council Believes the New Law on Capital Markets is a Decisive Step Forward
(20.05.2004)
 
The Government of Romania met with Top European Industrialists and members of the Foreign Investors Council
(16.01.2004)

 
The Foreign Investors Council, the European Roundtable of Industrialists and the Government of Romania to Discuss EU Accession Progress
(20.10.2003)

 
The Foreign Investors Council and the European Roundtable of Industrialists together with the Government of Romania will jointly assess the progress towards a functional market economy
(30.07.2003)

 
The Foreign Investors Council Meets with Delegated Minister Sarbu to Discuss the Labor Code
(21.07.2003)

 
Romania's Foreign Investors Council welcome the Government decision...
(14.10.2002)
 
A new Board Team elected by the Foreign Investors Council
(01.07.2002)

 
The Foreign Investors Council presents its latest...
(17.06.2002)

 

 

 
 
   Useful Links    Terms & Conditions     Privacy policy    Site Map    Contact
  ©2003 Foreign Investors Council
Maintained by Datagram