Mission
Statement
Achivements
  Organisation
Statute
Structure
  Membership
Membership List
Board of Directors
Join
  News
Daily newsletter
Press Releases
  White book
  Events
  Coalitia
 


Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre masurile de sprijinire a cresterii economice


Bucuresti, 13 Februarie 2014


Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a organizat pe 13 februarie 2014 o Masa rotunda cu privire la masurile pentru sprijinirea cresterii economice, avandu-l ca invitat de onoare pe domnul Dan Manolescu, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice. in cadrul reuniunii au fost analizate aspecte stringente ale climatului economic actual, dar si potentiale masuri de natura fiscala menite a sprijini cresterea economica pe care atat investitorii cat si autoritatile o doresc in 2014 si in anii urmatori.

Conturand evolutia mediului de afaceri romanesc din anul care tocmai s-a incheiat si cadrul general al mediului economic actual, FIC considera ca Romania a beneficiat de o crestere a cererii externe reflectata in special in volumul exporturilor, crestere care a survenit pe fondul progresului economic oarecum generalizat la nivelul statelor UE. Totodata consideram ca Romania detine avantaje competitive semnificative care, exploatate de o maniera judicioasa, ar putea genera crestere economica si ar putea atrage investitii suplimentare. Din acest motiv credem ca prioritatea numarul unu a Romaniei ar trebui sa fie asigurarea unei cresteri economice durabile.

In plan fiscal, in cadrul discutiilor purtate, domnul Dan Manolescu, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice, a declarat ca „noul Cod Fiscal va solutiona o gama larga de probleme printre care lipsa de corelare dintre impozitul pe profit si impozitul pe venit, existente in forma actuala a Codului Fiscal. Intentionam sa-l trimitem Parlamentului si estimam ca aprobarea efectiva a acestuia va avea loc undeva in luna octombrie acestui an. in ceea ce priveste impozitul pe constructii speciale va fi luata in calcul valoarea fiscala neta a constructiilor. Mai mult, avand in vedere ca Romania ocupa una dintre primele pozitii in privinta impozitarii fortei de munca, analizam introducerea de plafoane pentru contributiile de sanatate. Plafoanele in cauza ar trebui sa fie corelate cu pachetul minim de sanatate, care se afla inca pe masa Ministerului Sanatatii."

Mergand mai departe, in ceea ce priveste demersurile FIC pentru imbunatatirea legislatiei specifice si contextul fiscal actual, domnul Serban Toader, Presedinte al Grupului pentru Fiscalitate al FIC considera oportuna urgentarea aplicarii unor masuri coerente de politica fiscala pentru obtinerea unor reale beneficii pentru economia romaneasca. in acest context, respectarea cu consecventa a prevederilor Legii nr 52/2003, cu modificari ulterioare, privind transparenta decizionala reprezinta un pas inainte cu privire la imbunatatirea procesului consultativ. Din pacate, in adoptarea recenta a unor masuri fiscale de mare importanta pentru mediul de afaceri (cum ar fi de exemplu impozitul pe constructii), nu s-a tinut cont de prevederile legislative mai sus mentionate, astfel incat atragem inca o data atentia cu privire la importanta cruciala a unui proces consultativ eficient si benefic pentru toate partile implicate."

De asemenea domnul Serban Toader a mentionat ca FIC sprijina demersurile Ministerului Finantelor Publice privind reducerea evaziunii fiscale prin implementarea unui set de masuri canalizate catre aceasta directie, dar si stimularea procesului investitional la nivelul companiilor prin introducerea de masuri cum ar fi scutirea profitului reinvestit. Masurile fiscale si quasi-fiscale trebuie luate intr-o maniera corelata cu impactul lor asupra indicatorilor macroeconomici, dezideratul principal fiind dezvoltarea mediului de afaceri in ansamblu."

Domnul Daniel Anghel, Co-Presedinte al Grupului pentru Fiscalitate al FIC a subliniat faptul ca „S-au realizat si progrese la nivel legislativ fiscal prin reglementarea unor masuri de natura a imbunatati mediul economic romanesc, printre care amintim reglementarea activitatii societatilor de tip holding, amanarea platii TVA la import pentru agentii economici autorizati sau introducerea sistemului optional pentru plata TVA la incasare." De asemenea, el a mentionat ca mediul de afaceri are nevoie de masuri care sa il impulsioneze si nicidecum de taxe suplimentare. in acest context, reiteram impactul negativ covarsitor, de natura a anula efectele pozitive generate de progresele mai sus mentionate, abatut asupra mediului de afaceri in urma implementarii impozitului pe constructii speciale si a accizei suplimentare pentru carburanti.

Concluzionand, FIC apreciaza eforturile si intentiile Ministerului Finantelor Publice de sprijinire a mediului economic romanesc si considera ca acestea vor avea rezultate pozitive pentru comunitatea de afaceri si pentru autoritati. Cu toate acestea, FIC considera ca o solutie mai buna pentru a contracara efectele negative aduse de aparitia unor taxe si impozite noi si pentru mentinerea deficitului bugetar in parametrii acceptati cu FMI ar fi eficientizarea cheltuielilor din sectorul public si a activitatii companiilor de stat.
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) este asociatia celor mai importanti investitori straini din Romania. FIC a fost infiintat in 1997 cand si-a inceput activitatea cu 25 de companii membre.

In prezent numara 118 companii membre, ale caror investitii cumulate reprezinta in jur de 35 miliarde EUR, adica aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in prezent.

Componenta FIC include companii care furnizeaza economiei romanesti o varietate de bunuri si servicii si care au creat aproape 200.000 de locuri de munca directe si indirecte pentru economia romaneasca.

In Top 10 cele mai mari companii dupa cifra de afaceri, opt companii sunt membre FIC, iar 35 companii membre sunt incluse in Top 100 - conform raportului "Major Companies in Romania" dat publicitatii in 2013, de catre IBP.

Foreign Investors Council (FIC) - www.fic.ro


 top

 
TOPICS

The Foreign Investors Council supports the new Fiscal Code while considering its sustainability of utmost importance
 

Consiliul Investitorilor Straini sustine proiectul noului Cod Fiscal si considera ca viabilitatea lui este foarte importanta
 

24 de studenti si medici tineri au participat la cursurile MedClass, sustinute de Consiliul Investitorilor Straini
 

The FIC's Board of Directors elected its new executive management
 

Comitetul Director al FIC a ales noua conducere executiva
 

The Foreign Investors Council emphasizes the need to foster investments in the romanian energy sector
 

Consiliul investitorilor straini subliniaza necesitatea promovarii investitiilor n sectorul energiei din Romnia
 

The tenth edition of the FIC White Book: Regaining Momentumia
 

Cea de-a zecea editie a Cartii Albe: Reconstruirea Increderii
 

12 experts in communication, ethics and management offers courses free of charge to Medical students and young physicians of Romania
 

12 experti in comunicare, etica si management le ofera cursuri gratuite studentilor la Medicina si tinerilor medici din Romania
 

Press Release - FIC Business Sentiment Index - April 2015_EN
 

FIC Business Sentiment Index - April 2015_RO
 

Propuneri prioritare FIC - AmCham de modificare a proiectelor de Cod fiscal si Cod de procedura fiscala
 

AmCham Romania si FIC saluta lansarea n consultare publica a proiectului de rescriere a Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala
(25.02.2015)

 

AmCham Romania and FIC welcome the public consultation on the draft Fiscal Code and Fiscal Procedural Code
(25.02.2015)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Event on the better functioning of public institutions
(17.12.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) despre imbunatatirea activitatii institutiilor publice
(17.12.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Business Sentiment Index
(09.10.2014)

 

The tax on special constructions will have a significant adverse impact on Romanian business environment
(21.05.2014)

 

Impozitul pe constructii speciale va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului de afaceri din Romania
(21.05.2014)

 

The Foreign Investors Council presented the results of a survey among SMEs in Prahova County
(13.05.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini - FIC a prezentat rezultatele unui studiu n rndul IMM-urilor din judetul Prahova
(13.05.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) unveils its key proposals regarding Romanias Energy Strategy
(08.05.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini - FIC a prezentat propunerile membrilor sai privind noua Strategie Energetica a Romniei
(08.05.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Transparency and Predictability of the Legislative Act
(25.02.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) despre transparenta si predictibilitatea actului legislativ
(25.02.2014)

 

Foreign Investors Council (FIC) in dialogue about the measures for supporting the economic growth
(13.02.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre masurile de sprijinire a cresterii economice
(13.02.2014)

 

Campania "De profesie: medic in Romania" a castigat Premiul European pentru Excelenta, la cea mai prestigioasa competitie europeana de comunicare
(16.12.2013)

 

The approval of new taxes should be conditioned by a proper impact assessment and thorough consultation with the business environment
(11.11.2013)

 

Introducerea de noi taxe trebuie conditionata de analiza de impact si de consultarea cu mediul de afaceri
(11.11.2013)

 

Business Environment Calls for an Efficient Insolvency Regime (English version)
(06.11.2013)

 

Mediul de afaceri solicita un regim al insolventei eficient, transparent si predictibil (Romanian version)
(06.11.2013)

 

Romania in infringement (Romanian version)
(10.10.2013)

 

Romania in infringement (English version)
(10.10.2013)

 

FIC si AmCham atrag atentia asupra efectelor generate de unele masuri fiscale
(01.10.2013)

 

FIC and Amcham underscore the effects of several fiscal measures, 1 October 2013
(01.10.2013)

 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(13.06.2013)

 

Comitetul Director al FIC a ales noua conducere executiva
(12.06.2013)

 

FIC has a new Board
(15.05.2013)

 

FIC are un nou Comitet Director
(15.05.2013)

 

The foreign investors council underlines the need to foster energy efficiency in Romania.
(26.04.2013)

 

Consiliul investitiorilor straini: eficienta energetica trebuie sprijinita.
(26.04.2013)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre stimularea absorbtiei fondurilor europene pentru investitii in infrastructura prin imbunatatirea sistemului de achizitii publice din Romania
(14.03.2013)

 

Foreign Investors Council (FIC) in Dialogue about Stimulation of Absorption of European Funds for Investment in Infrastructure by Improving Public Procurement System in Romania
(14.03.2013)
 

Foreign Investors Council (FIC) in Dialogue about Taxation and Future Developments
(07.03.2013)
 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre fiscalitate si evolutiile viitoare
(07.03.2013)
 

The Foreign Investors Council (FIC) is concerned about the recent evolutions on the political scene of Romania
(09.07.2012)
 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(13.06.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini sublinieaza necesitatea promovarii investitiilor in sectorul energiei din Romania
(07.05.2012)
 

The Foreign Investors Council emphasizes the need to foster investments in the romanian energy sector
(07.05.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini despre problemele din Infrastructura
(28.03.2012)
 

Institutiile publice ar putea deveni motor de crestere economica
(14.03.2012)
 

Public Institutions May Become the Driver for Economic Growth
(14.03.2012)
 

Foreign Investors Council Supporting Small and Medium-Sized Enterprises
(07.02.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini lanseaza Cartea Alba si bilantul Programului de Crestere Economica
(19.10.2011)
 

AmCham Romania si CIS pledeaza pentru modernizarea, rescrierea si actualizarea legislatiei fiscale
(13.09.2011)
 

AmCham Romania and FIC Call for a Modern, Re-written and Updated Fiscal Legislation
(13.09.2011)
 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(14.06.2011)
 

5 miliarde de euro in 3 ani - Potentialul de investitii al industriei romanesti de energie regenerabila
(23.03.2011)
 

5 billion Euros in 3 years - The investment potential of the Romanian renewable industry
(23.03.2011)
 

Consiliul Investitorilor Straini sprijina eforturile autoritatilor române în ceea ce priveste adaptarea legislatiei care guverneaza piata fortei de munca la conditiile economice actuale.
(08.12.2010)
 

Consiliul Investitorilor Straini a prezentat "Actiunile Prioritare pentru Repornirea Economiei" la Conferinta Regionala Financiara si de Investitii pentru Sud-Estul Europei.
(21.10.2010)
 

VAT rise should be followed by stimulus package to promote investment
(30.06.2010)
 

Cresterea TVA ar trebui sa fie urmata de un pachet de stimulente pentru promovarea investitiilor
(30.06.2010)
 

Foreign Investors Council Has a New Executive Team
(15.06.2010)
 

Consiliul Investitorilor Straini a ales un grup reputabil de presedinti de companii in Comitetul de directie
(18.05.2010)
 

The Foreign Investors Council elected a compelling group of CEOs as Board of Directors
(18.05.2010)
 

Investitorii straini despre mediul de afaceri romanesc
(12.05.2010)
 

Foreign Investors regarding the Romanian Business Environment
(12.05.2010)
 

PRESS RELEASE
(19.11.2009)
 

Investments in Renewable Energy - a Priority for the Foreign Investors Council
(19.11.2009)
 

The priority for the Foreign Investors Council, fiscal stability
 

Stabilitatea fiscala este o prioriate pentru Consiliul Investitorilor Straini
 

Romanian Economic Forum: The business community requests concrete measures for economic recovery
 

Forumul Economic Roman: Comunitatea de afaceri cere masuri concrete de relansare economica
 

The Foreign Investors Council Elects its Executive Officers
 

Consiliul Investitorilor Straini îsi alege noua echipa Executiva
 

The Foreign Investors Council Elects its Executive Officers
(09.06.2008)
 

Noua echipa executiva a Consiliului Investitorilor Straini (FIC)
(09.06.2008)
 

Twelfth Anniversary of the Foreign Investors Council
(22.05.2008)
 

The Foreign Investors Council Celebrates its 11th Anniversary
 

FIC - Presidents of multinationals on Romania's accession to the European Union on January 1st, 2007
 

The Foreign Investors Council on the Draft Investment Law
6.09.2006
 

The Foreign Investors Council Elects a New Board of Directors - english
04.05. 2006
 
Consiliul Investitorilor Straini alege un nou Consiliu Director - romana
04.05. 2006
 
The Foreign Investors Council and the Labour Code
01.07. 2005
 
The Foreign Investors Council Elects a New Board of Directors
13.05. 2005
 
The Foreign Investors Council welcomes the findings of the EC report regarding Romania
09.10. 2004
 
The Fiscal Environment for 2005 is designed to attract FD
18.06. 2004
 
The Foreign Investors Council Believes the New Law on Capital Markets is a Decisive Step Forward
(20.05.2004)
 
The Government of Romania met with Top European Industrialists and members of the Foreign Investors Council
(16.01.2004)

 
The Foreign Investors Council, the European Roundtable of Industrialists and the Government of Romania to Discuss EU Accession Progress
(20.10.2003)

 
The Foreign Investors Council and the European Roundtable of Industrialists together with the Government of Romania will jointly assess the progress towards a functional market economy
(30.07.2003)

 
The Foreign Investors Council Meets with Delegated Minister Sarbu to Discuss the Labor Code
(21.07.2003)

 
Romania's Foreign Investors Council welcome the Government decision...
(14.10.2002)
 
A new Board Team elected by the Foreign Investors Council
(01.07.2002)

 
The Foreign Investors Council presents its latest...
(17.06.2002)

 

 

 
 
   Useful Links    Terms & Conditions     Privacy policy    Site Map    Contact
  ©2003 Foreign Investors Council
Maintained by Datagram