Mission
Statement
Achivements
  Organisation
Statute
Structure
  Membership
Membership List
Board of Directors
Join
  News
Daily newsletter
Press Releases
  White book
  Events
  Coalitia
 


Impozitul pe constructii speciale va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului de afaceri din Romania


Bucuresti, 21 Mai, 2014


Consiliul Investitorilor Straini (FIC), impreuna cu Romanian Business Leaders si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania atrag atentia ca introducerea in forma actuala a impozitului pe constructii speciale va avea un puternic impact negativ asupra mediului de afaceri. Mesajul a fost transmis in cadrul unei mese rotunde cu reprezentanti ai presei pe tema impozitului pe constructii si a mecanismul sau de implementare.

In cadrul reuniunii au fost analizate masurile fiscale recent adoptate precum si prioritatile FIC, atentia fiind insa concentrata asupra impozitului pe constructii in contextul economic actual.

"Introducerea impozitului pe constructiile speciale, asa cum apare in Ordonanta de Guvern, va crea distorsiuni majore in economie, cu atat mai mult cu cat, cu doar cateva zile inainte de termenul de declarare si plata exista inca numeroase neclaritati cu privire la modul de aplicare. Nu mai vorbim de faptul ca insusi modul de aplicare este de natura sa creeze neajunsuri majore in economie si sa lase loc de interpretari abuzive ale autoritatilor fiscale. Imaginati-va ca o companie are niste instalatii vechi, total amortizate, dar care nu au fost scoase din gestiune si pe care nu le mai foloseste, dar plateste 1,5% din valoarea lor bruta. Personal consider ca aceasta este o situatie lipsita total de vreo ratiune economica si totusi perfect reala", a declarat presedintele FIC, Mihai Bogza.

"Inca de la sfarsitul anului trecut am transmis autoritatilor romane mesajul ca implementarea acestui impozit va avea un impact negativ semnificativ asupra companiilor de stat si private care detin constructii speciale, afectand astfel companii ce activeaza in domenii care oricum necesita programe investitionale majore si constante de modernizare a infrastructurii existente, precum productia, transportul si distributia de utilitati, agricultura, telecomunicatiile si energie. Mai mult, am specificat in mod cat se poate de clar faptul ca noul impozit creeaza distorsiuni pentru mediul de afaceri romanesc din perspectiva atractivitatii investitionale si competitivitatii economice a Romaniei", a declarat Daniel Anghel, membru in Board-ul FIC.

In scopul reliefarii fara echivoc a impactului generat de catre impozitul pe constructii, mediul de afaceri a demarat o analiza de impact proprie, rezultatele acesteia fiind inaintate autoritatilor pentru a atrage atentia asupra repercusiunilor majore generate de implementarea acestui impozit.

"38 de companii din industrii precum telecomunicatii, materiale de constructii, energie, transport si logistica, producerea bauturilor alcoolice sau industria farmaceutica au contribuit cu informatii importante la analiza de impact. In urma acestei analize a rezultat un impact cumulat al impozitului pe constructii de aproximativ 1,1 miliarde RON ceea ce ma face sa ma gandesc serios la un potential impact la nivelul intregii economii cu mult mai ridicat, impact care are mari sanse sa depaseasca estimarea autoritatilor de 1,5 miliarde RON din care doar 500 milioane RON impozit colectat la buget", a precizat Daniel Anghel.

Totodata, in cadrul discutiilor purtate in trecut cu autoritatile au fost prezentate si dezbatute deficientele existente cu privire la impozitul pe constructii, accentul fiind pus pe cota de impozitare aplicabila, activele supuse impozitarii si baza impozabila. "Activele supuse impozitului pe constructii au o durata de functionare ridicata, situata in intervalul 10 - 60 ani iar cota de impozitare este extrem de ridicata, astfel incat putem deduce ca un contribuabil va plati intre 15% si 90% din valoarea totala a activului, ceea ce este excesiv si denota neintelegerea de catre initiatorii acestui act normativ, a impactului pe termen mediu si lung generat de acest impozit. In plus, nu se face nici o distinctie in privinta bazei de impunere intre activele in functiune, activele in inactivitate temporara sau activele in conservare. Trebuie retinut faptul ca, de exemplu, activele aprobate la casare nu mai sunt functionale, nemaiputand genera beneficii economice, dar cu toate acestea impozitul se va datora si se va plati de catre contribuabil" a mai precizat Daniel Anghel.

In incheiere, Serban Toader, membru in board-ul FIC, a dorit sa atraga atentia cu privire la necesitatea stringenta a unei cooperari active intre autoritati si mediul de afaceri asupra tuturor schimbarilor majore in domeniul fiscalitatii.

"Introducerea acestui impozit fara o consultare prealabila a mediului de afaceri si fara efectuarea unui studiu de impact, afecteaza companiile care au investit in Romania, punand sub semnul intrebarii insasi viabilitatea afacerii desfasurata de fiecare in parte. Cu toate ca intelegem constrangerile care exista la nivel bugetar, ne exprimam inca o data, si pe aceasta cale, disponibilitatea de a intensifica dialogul cu autoritatile competente pentru a limita efectele introducerii acestui impozit in forma sa actuala", a incheiat Serban Toader.

Concluzionand, FIC impreuna cu Romanian Business Leaders si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania considera ca solutia optima pentru mentinerea in limitele agreate a obligatiilor asumate in fata organismelor internationale de finantare o reprezinta implementarea unor masuri directionate catre imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor si catre reducerea evaziunii fiscale, nu impozitarea excesiva a contribuabililor care isi indeplinesc obligatiile de plata.

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) este asociatia celor mai importanti investitori straini din Romania. FIC a fost infiintat in 1997 cand si-a inceput activitatea cu 25 de companii membre.

In prezent numara 120 companii membre, ale caror investitii cumulate reprezinta in jur de 35 miliarde EUR, adica aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in prezent.

Componenta FIC include companii care furnizeaza economiei romanesti o varietate de bunuri si servicii si care au creat aproape 200.000 de locuri de munca directe si indirecte pentru economia romaneasca.

In Top 10 cele mai mari companii dupa cifra de afaceri, opt companii sunt membre FIC, iar 35 companii membre sunt incluse in Top 100 - conform raportului "Major Companies in Romania" dat publicitatii in 2013, de catre IBP.

Foreign Investors Council (FIC) - www.fic.ro


 top

 
TOPICS

The Foreign Investors Council supports the new Fiscal Code while considering its sustainability of utmost importance
 

Consiliul Investitorilor Straini sustine proiectul noului Cod Fiscal si considera ca viabilitatea lui este foarte importanta
 

24 de studenti si medici tineri au participat la cursurile MedClass, sustinute de Consiliul Investitorilor Straini
 

The FIC's Board of Directors elected its new executive management
 

Comitetul Director al FIC a ales noua conducere executiva
 

The Foreign Investors Council emphasizes the need to foster investments in the romanian energy sector
 

Consiliul investitorilor straini subliniaza necesitatea promovarii investitiilor în sectorul energiei din România
 

The tenth edition of the FIC White Book: Regaining Momentumia
 

Cea de-a zecea editie a Cartii Albe: Reconstruirea Increderii
 

12 experts in communication, ethics and management offers courses free of charge to Medical students and young physicians of Romania
 

12 experti in comunicare, etica si management le ofera cursuri gratuite studentilor la Medicina si tinerilor medici din Romania
 

Press Release - FIC Business Sentiment Index - April 2015_EN
 

FIC Business Sentiment Index - April 2015_RO
 

Propuneri prioritare FIC - AmCham de modificare a proiectelor de Cod fiscal si Cod de procedura fiscala
 

AmCham Romania si FIC saluta lansarea în consultare publica a proiectului de rescriere a Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala
(25.02.2015)

 

AmCham Romania and FIC welcome the public consultation on the draft Fiscal Code and Fiscal Procedural Code
(25.02.2015)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Event on the better functioning of public institutions
(17.12.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) despre imbunatatirea activitatii institutiilor publice
(17.12.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Business Sentiment Index
(09.10.2014)

 

The tax on special constructions will have a significant adverse impact on Romanian business environment
(21.05.2014)

 

Impozitul pe constructii speciale va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului de afaceri din Romania
(21.05.2014)

 

The Foreign Investors Council presented the results of a survey among SMEs in Prahova County
(13.05.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini - FIC a prezentat rezultatele unui studiu în rândul IMM-urilor din judetul Prahova
(13.05.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) unveils its key proposals regarding Romania’s Energy Strategy
(08.05.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini - FIC a prezentat propunerile membrilor sai privind noua Strategie Energetica a României
(08.05.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Transparency and Predictability of the Legislative Act
(25.02.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) despre transparenta si predictibilitatea actului legislativ
(25.02.2014)

 

Foreign Investors Council (FIC) in dialogue about the measures for supporting the economic growth
(13.02.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre masurile de sprijinire a cresterii economice
(13.02.2014)

 

Campania "De profesie: medic in Romania" a castigat Premiul European pentru Excelenta, la cea mai prestigioasa competitie europeana de comunicare
(16.12.2013)

 

The approval of new taxes should be conditioned by a proper impact assessment and thorough consultation with the business environment
(11.11.2013)

 

Introducerea de noi taxe trebuie conditionata de analiza de impact si de consultarea cu mediul de afaceri
(11.11.2013)

 

Business Environment Calls for an Efficient Insolvency Regime (English version)
(06.11.2013)

 

Mediul de afaceri solicita un regim al insolventei eficient, transparent si predictibil (Romanian version)
(06.11.2013)

 

Romania in infringement (Romanian version)
(10.10.2013)

 

Romania in infringement (English version)
(10.10.2013)

 

FIC si AmCham atrag atentia asupra efectelor generate de unele masuri fiscale
(01.10.2013)

 

FIC and Amcham underscore the effects of several fiscal measures, 1 October 2013
(01.10.2013)

 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(13.06.2013)

 

Comitetul Director al FIC a ales noua conducere executiva
(12.06.2013)

 

FIC has a new Board
(15.05.2013)

 

FIC are un nou Comitet Director
(15.05.2013)

 

The foreign investors council underlines the need to foster energy efficiency in Romania.
(26.04.2013)

 

Consiliul investitiorilor straini: eficienta energetica trebuie sprijinita.
(26.04.2013)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre stimularea absorbtiei fondurilor europene pentru investitii in infrastructura prin imbunatatirea sistemului de achizitii publice din Romania
(14.03.2013)

 

Foreign Investors Council (FIC) in Dialogue about Stimulation of Absorption of European Funds for Investment in Infrastructure by Improving Public Procurement System in Romania
(14.03.2013)
 

Foreign Investors Council (FIC) in Dialogue about Taxation and Future Developments
(07.03.2013)
 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre fiscalitate si evolutiile viitoare
(07.03.2013)
 

The Foreign Investors Council (FIC) is concerned about the recent evolutions on the political scene of Romania
(09.07.2012)
 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(13.06.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini sublinieaza necesitatea promovarii investitiilor in sectorul energiei din Romania
(07.05.2012)
 

The Foreign Investors Council emphasizes the need to foster investments in the romanian energy sector
(07.05.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini despre problemele din Infrastructura
(28.03.2012)
 

Institutiile publice ar putea deveni motor de crestere economica
(14.03.2012)
 

Public Institutions May Become the Driver for Economic Growth
(14.03.2012)
 

Foreign Investors Council Supporting Small and Medium-Sized Enterprises
(07.02.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini lanseaza Cartea Alba si bilantul Programului de Crestere Economica
(19.10.2011)
 

AmCham Romania si CIS pledeaza pentru modernizarea, rescrierea si actualizarea legislatiei fiscale
(13.09.2011)
 

AmCham Romania and FIC Call for a Modern, Re-written and Updated Fiscal Legislation
(13.09.2011)
 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(14.06.2011)
 

5 miliarde de euro in 3 ani - Potentialul de investitii al industriei romanesti de energie regenerabila
(23.03.2011)
 

5 billion Euros in 3 years - The investment potential of the Romanian renewable industry
(23.03.2011)
 

Consiliul Investitorilor Straini sprijina eforturile autoritatilor române În ceea ce priveste adaptarea legislatiei care guverneaza piata fortei de munca la conditiile economice actuale.
(08.12.2010)
 

Consiliul Investitorilor Straini a prezentat "Actiunile Prioritare pentru Repornirea Economiei" la Conferinta Regionala Financiara si de Investitii pentru Sud-Estul Europei.
(21.10.2010)
 

VAT rise should be followed by stimulus package to promote investment
(30.06.2010)
 

Cresterea TVA ar trebui sa fie urmata de un pachet de stimulente pentru promovarea investitiilor
(30.06.2010)
 

Foreign Investors Council Has a New Executive Team
(15.06.2010)
 

Consiliul Investitorilor Straini a ales un grup reputabil de presedinti de companii in Comitetul de directie
(18.05.2010)
 

The Foreign Investors Council elected a compelling group of CEOs as Board of Directors
(18.05.2010)
 

Investitorii straini despre mediul de afaceri romanesc
(12.05.2010)
 

Foreign Investors regarding the Romanian Business Environment
(12.05.2010)
 

PRESS RELEASE
(19.11.2009)
 

Investments in Renewable Energy - a Priority for the Foreign Investors Council
(19.11.2009)
 

The priority for the Foreign Investors Council, fiscal stability
 

Stabilitatea fiscala este o prioriate pentru Consiliul Investitorilor Straini
 

Romanian Economic Forum: The business community requests concrete measures for economic recovery
 

Forumul Economic Roman: Comunitatea de afaceri cere masuri concrete de relansare economica
 

The Foreign Investors Council Elects its Executive Officers
 

Consiliul Investitorilor Straini Îsi alege noua echipa Executiva
 

The Foreign Investors Council Elects its Executive Officers
(09.06.2008)
 

Noua echipa executiva a Consiliului Investitorilor Straini (FIC)
(09.06.2008)
 

Twelfth Anniversary of the Foreign Investors Council
(22.05.2008)
 

The Foreign Investors Council Celebrates its 11th Anniversary
 

FIC - Presidents of multinationals on Romania's accession to the European Union on January 1st, 2007
 

The Foreign Investors Council on the Draft Investment Law
6.09.2006
 

The Foreign Investors Council Elects a New Board of Directors - english
04.05. 2006
 
Consiliul Investitorilor Straini alege un nou Consiliu Director - romana
04.05. 2006
 
The Foreign Investors Council and the Labour Code
01.07. 2005
 
The Foreign Investors Council Elects a New Board of Directors
13.05. 2005
 
The Foreign Investors Council welcomes the findings of the EC report regarding Romania
09.10. 2004
 
The Fiscal Environment for 2005 is designed to attract FD
18.06. 2004
 
The Foreign Investors Council Believes the New Law on Capital Markets is a Decisive Step Forward
(20.05.2004)
 
The Government of Romania met with Top European Industrialists and members of the Foreign Investors Council
(16.01.2004)

 
The Foreign Investors Council, the European Roundtable of Industrialists and the Government of Romania to Discuss EU Accession Progress
(20.10.2003)

 
The Foreign Investors Council and the European Roundtable of Industrialists together with the Government of Romania will jointly assess the progress towards a functional market economy
(30.07.2003)

 
The Foreign Investors Council Meets with Delegated Minister Sarbu to Discuss the Labor Code
(21.07.2003)

 
Romania's Foreign Investors Council welcome the Government decision...
(14.10.2002)
 
A new Board Team elected by the Foreign Investors Council
(01.07.2002)

 
The Foreign Investors Council presents its latest...
(17.06.2002)

 

 

 
 
   Useful Links    Terms & Conditions     Privacy policy    Site Map    Contact
  ©2003 Foreign Investors Council
Maintained by Datagram