Mission
Statement
Achivements
  Organisation
Statute
Structure
  Membership
Membership List
Board of Directors
Join
  News
Daily newsletter
Press Releases
  White book
  Events
  Coalitia
 


Indicele FIC al perceptiei despre mediul de afaceri (Business Sentiment Index)


Bucuresti, 8 aprilie 2015


Consiliul Investitorilor Straini - FIC a contribuit in mod constant la dialogul cu autoritatile in efortul de imbunatatire a mediului investitional care sa duca la o crestere economica sustenabila. Membrii FIC reprezina un segment important din investitiile straine directe in Romania, cumuland aproximativ doua treimi din totalul acestora.

In acest spirit al colaborarii si al dialogului FIC continua sa impartaseasca in mod public rezultatele indicelui perceptiei despre mediului de afaceri (Business Sentiment Index), proiect in care membrii FIC ofera raspunsuri cu privire la: 1) asteptarile legate de rezultatele operationale si de crestere 2) perspectivele asupra investitiilor de capital pentru anul urmator 3) atractivitatea Romaniei in comparatie cu alte zone geografice similare in care companiile respective isi desfasoara activitatea 4) planurile referitoare la forta de munca si 5) aprecieri despre mediul administrativ, legislativ si fiscal.

Pentru perioadele comparate, 31 Decembrie 2013, 30 Iunie 2014 si 31 decembrie 2014, rezultatele in urma raspunsurilor primite de la companiile membre FIC sunt urmatoarele:

Rezultatele operationale si perspectivele afacerilor

62% dintre respondenti se asteapta ca veniturile lor sa creasca cu 14,28%, insemnand o crestere semificativa. Aceste date sunt aliniate cu raspunsurile din decembrie 2013 cand asteptarile de crestere erau de 51,5% si un numar redus de respondenti (3,85%) asteptau o crestere semnificativa a veniturilor. Aceste date arata putin mai bine decat asteptarile din iunie 2014.

In mod similar, in comparatie cu 30 iunie 2014, numarul celor care au raspuns ca asteapta o restrangere a veniturilor a scazut de la 20% la 8,57% in 31 decembrie 2014. Si totusi, acest rezultat denota o usoara crestere fata de numarul celor din 31 decembrie 2013, care era de 6%.

Numarul companiilor care au considerat ca afacerea lor va ramane neschimbata in anul in curs, a coborat de la 39,3% in 30 decembrie 2013 la 28,5%. Cu toate acestea, scorul este destul de ridicat in comparatie cu 19,2 % din 30 iunie 2014.

Una dintre schimbarile majore in ceea ce priveste raspunsurile companiilor o reprezinta cea vizand cresterea pietei interne. Respondentii se asteapta ca aceasta crestere sa vina mai degraba din piata interna decat din exporturi. Asteptarile membrilor privind restrangerea s-au diminuat considerabil fata de anul anterior, acum acestea fiind de 8,65%.

Per ansamblu, fata de situatia din urma cu un an, companiile astepta sa aiba cresteri in activitatile lor.

Investitiile de capital si planul de forta de munca

In ciuda increderii mai ridicate in cresterea veniturilor si a rezultatelor, respondentii nu vad o schimbare prea mare in investitiile de capital, care raman la acelasi nivel, cum ar fi: 46,15% in comparatie cu 48% in 2013; 28,20% prevad o crestere a investitiilor de capital in comparatie cu 24,14% in 2013, in timp ce 23,07% prevad ca vor investi mai putin in comparatie cu anul anterior.

Cu toate acestea, la intrebarea legata de atractivitatea investitiilor de capital in Romania, remarcam o mica crestere in ceea ce priveste asteptarile, de la 38,2% in 31 decembrie 2013 la 44,4% in decembrie 2014. in orice caz, un numar important de respondenti, 38,8% considera ca acest tip de investitie nu este competitiva, iar 16,66 % considera ca fiind nerelevant.

Nu sunt planificate schimbari majore vizand forta de munca: 53,84% dintre respondenti nu estimeaza o crestere a numarului de angajati fata de 55,5% de anul anterior. Cu toate acestea, 28,2% au in vedere o usoara crestere a numarului de locuri de munca, in comparatie cu 24% din perioada anterioara.

Perspectiva unor venituri mai mari impreuna cu o usora crestere- chiar daca nu una considerabila - a asteptarilor privind investitiile de capital sau locurile de munca, arata o intarire a increderii in stabilitatea economiei si posibilitatile ei de crestere. in acelasi timp indica o subutilizare a bazei de mijloace fixe care ar putea servi chiar unei cereri mai mari decat cea din prezent, precum si necesitatea continuarii eforturilorde valorificare a intregului potential al economiei romanesti. Respondentii din sectorul bancar au resimtit acest lucru destul de intens si au subliniat faptul ca "in sectorul bancar exista mai multe initiative cu impact negativ semnificativ asupra domeniului".

Aprecieri despre mediul legislativ si eficienta administrativa

Mediul legislativ si eficienta administrativa raman unele dintre provocarile importante si pot duce la blocaje in mediul de afaceri. Un numar mare de respondenti, 57,5% considera ca mediul legislativ si eficienta administrativa nu s-au schimbat in comparatie cu anul precedent. Doar 15% dintre acestia considera ca s-au imbunatatit usor. Respondentii semnaleaza faptul ca "Mediul fiscal pentru sectorul de afaceri ramane in mod categoric impredictibil". "Birocratia si schimbarile legislative impredictibile reprezinta provocari majore". Sectorul public are nevoie de stabilitate in ceea ce priveste forta de munca (resursele umane. Schimbarile frecvente de personal sunt in detrimentul interactiunii dintre sistemul public si mediul de afaceri afectand continuitatea proiectelor in derulare.

In plus, respondentii au remarcat o lipsa de cooperare intre institutii in acele proiecte comune menite sa reduca somajul sau sa dezvolte anumite sectoare: tehnologie, infrastructura, cercetare si dezvoltare.

Problemele legate de fiscalitate, capacitate administrativa de reglemantare, lipsa de transparenta si stabilitate raman in continuare unele dintre provocarile cheie, care nu par a se diminua.
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) este asociatia celor mai importanti investitori straini din Romania. FIC a fost infiintat in 1997 cand si-a inceput activitatea cu 25 de companii membre.

In prezent numara 115 companii multinationale membre, ale caror investitii cumulate reprezinta in jur de 35 miliarde EUR, adica aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in prezent.

Componenta FIC include companii multinationale care furnizeaza economiei romanesti o varietate de bunuri si servicii si care au creat aproape 200.000 de locuri de munca directe si indirecte pentru economia romaneasca.

In Top 10 cele mai mari companii dupa cifra de afaceri, 6 companii sunt membre FIC, iar 21 companii membre sunt incluse in Top 50 – conform raportului "Major Companies in Romania" dat publicitatii in 2014, de catre IBP.

Foreign Investors Council (FIC) - www.fic.ro


 top

 
TOPICS

The Foreign Investors Council supports the new Fiscal Code while considering its sustainability of utmost importance
 

Consiliul Investitorilor Straini sustine proiectul noului Cod Fiscal si considera ca viabilitatea lui este foarte importanta
 

24 de studenti si medici tineri au participat la cursurile MedClass, sustinute de Consiliul Investitorilor Straini
 

The FIC's Board of Directors elected its new executive management
 

Comitetul Director al FIC a ales noua conducere executiva
 

The Foreign Investors Council emphasizes the need to foster investments in the romanian energy sector
 

Consiliul investitorilor straini subliniaza necesitatea promovarii investitiilor în sectorul energiei din România
 

The tenth edition of the FIC White Book: Regaining Momentumia
 

Cea de-a zecea editie a Cartii Albe: Reconstruirea Increderii
 

12 experts in communication, ethics and management offers courses free of charge to Medical students and young physicians of Romania
 

12 experti in comunicare, etica si management le ofera cursuri gratuite studentilor la Medicina si tinerilor medici din Romania
 

Press Release - FIC Business Sentiment Index - April 2015_EN
 

FIC Business Sentiment Index - April 2015_RO
 

Propuneri prioritare FIC - AmCham de modificare a proiectelor de Cod fiscal si Cod de procedura fiscala
 

AmCham Romania si FIC saluta lansarea în consultare publica a proiectului de rescriere a Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala
(25.02.2015)

 

AmCham Romania and FIC welcome the public consultation on the draft Fiscal Code and Fiscal Procedural Code
(25.02.2015)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Event on the better functioning of public institutions
(17.12.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) despre imbunatatirea activitatii institutiilor publice
(17.12.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Business Sentiment Index
(09.10.2014)

 

The tax on special constructions will have a significant adverse impact on Romanian business environment
(21.05.2014)

 

Impozitul pe constructii speciale va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului de afaceri din Romania
(21.05.2014)

 

The Foreign Investors Council presented the results of a survey among SMEs in Prahova County
(13.05.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini - FIC a prezentat rezultatele unui studiu în rândul IMM-urilor din judetul Prahova
(13.05.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) unveils its key proposals regarding Romania’s Energy Strategy
(08.05.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini - FIC a prezentat propunerile membrilor sai privind noua Strategie Energetica a României
(08.05.2014)

 

The Foreign Investors Council (FIC) - Transparency and Predictability of the Legislative Act
(25.02.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) despre transparenta si predictibilitatea actului legislativ
(25.02.2014)

 

Foreign Investors Council (FIC) in dialogue about the measures for supporting the economic growth
(13.02.2014)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre masurile de sprijinire a cresterii economice
(13.02.2014)

 

Campania "De profesie: medic in Romania" a castigat Premiul European pentru Excelenta, la cea mai prestigioasa competitie europeana de comunicare
(16.12.2013)

 

The approval of new taxes should be conditioned by a proper impact assessment and thorough consultation with the business environment
(11.11.2013)

 

Introducerea de noi taxe trebuie conditionata de analiza de impact si de consultarea cu mediul de afaceri
(11.11.2013)

 

Business Environment Calls for an Efficient Insolvency Regime (English version)
(06.11.2013)

 

Mediul de afaceri solicita un regim al insolventei eficient, transparent si predictibil (Romanian version)
(06.11.2013)

 

Romania in infringement (Romanian version)
(10.10.2013)

 

Romania in infringement (English version)
(10.10.2013)

 

FIC si AmCham atrag atentia asupra efectelor generate de unele masuri fiscale
(01.10.2013)

 

FIC and Amcham underscore the effects of several fiscal measures, 1 October 2013
(01.10.2013)

 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(13.06.2013)

 

Comitetul Director al FIC a ales noua conducere executiva
(12.06.2013)

 

FIC has a new Board
(15.05.2013)

 

FIC are un nou Comitet Director
(15.05.2013)

 

The foreign investors council underlines the need to foster energy efficiency in Romania.
(26.04.2013)

 

Consiliul investitiorilor straini: eficienta energetica trebuie sprijinita.
(26.04.2013)

 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre stimularea absorbtiei fondurilor europene pentru investitii in infrastructura prin imbunatatirea sistemului de achizitii publice din Romania
(14.03.2013)

 

Foreign Investors Council (FIC) in Dialogue about Stimulation of Absorption of European Funds for Investment in Infrastructure by Improving Public Procurement System in Romania
(14.03.2013)
 

Foreign Investors Council (FIC) in Dialogue about Taxation and Future Developments
(07.03.2013)
 

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre fiscalitate si evolutiile viitoare
(07.03.2013)
 

The Foreign Investors Council (FIC) is concerned about the recent evolutions on the political scene of Romania
(09.07.2012)
 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(13.06.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini sublinieaza necesitatea promovarii investitiilor in sectorul energiei din Romania
(07.05.2012)
 

The Foreign Investors Council emphasizes the need to foster investments in the romanian energy sector
(07.05.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini despre problemele din Infrastructura
(28.03.2012)
 

Institutiile publice ar putea deveni motor de crestere economica
(14.03.2012)
 

Public Institutions May Become the Driver for Economic Growth
(14.03.2012)
 

Foreign Investors Council Supporting Small and Medium-Sized Enterprises
(07.02.2012)
 

Consiliul Investitorilor Straini lanseaza Cartea Alba si bilantul Programului de Crestere Economica
(19.10.2011)
 

AmCham Romania si CIS pledeaza pentru modernizarea, rescrierea si actualizarea legislatiei fiscale
(13.09.2011)
 

AmCham Romania and FIC Call for a Modern, Re-written and Updated Fiscal Legislation
(13.09.2011)
 

The FIC's Board of Directors elected the new executive management
(14.06.2011)
 

5 miliarde de euro in 3 ani - Potentialul de investitii al industriei romanesti de energie regenerabila
(23.03.2011)
 

5 billion Euros in 3 years - The investment potential of the Romanian renewable industry
(23.03.2011)
 

Consiliul Investitorilor Straini sprijina eforturile autoritatilor române În ceea ce priveste adaptarea legislatiei care guverneaza piata fortei de munca la conditiile economice actuale.
(08.12.2010)
 

Consiliul Investitorilor Straini a prezentat "Actiunile Prioritare pentru Repornirea Economiei" la Conferinta Regionala Financiara si de Investitii pentru Sud-Estul Europei.
(21.10.2010)
 

VAT rise should be followed by stimulus package to promote investment
(30.06.2010)
 

Cresterea TVA ar trebui sa fie urmata de un pachet de stimulente pentru promovarea investitiilor
(30.06.2010)
 

Foreign Investors Council Has a New Executive Team
(15.06.2010)
 

Consiliul Investitorilor Straini a ales un grup reputabil de presedinti de companii in Comitetul de directie
(18.05.2010)
 

The Foreign Investors Council elected a compelling group of CEOs as Board of Directors
(18.05.2010)
 

Investitorii straini despre mediul de afaceri romanesc
(12.05.2010)
 

Foreign Investors regarding the Romanian Business Environment
(12.05.2010)
 

PRESS RELEASE
(19.11.2009)
 

Investments in Renewable Energy - a Priority for the Foreign Investors Council
(19.11.2009)
 

The priority for the Foreign Investors Council, fiscal stability
 

Stabilitatea fiscala este o prioriate pentru Consiliul Investitorilor Straini
 

Romanian Economic Forum: The business community requests concrete measures for economic recovery
 

Forumul Economic Roman: Comunitatea de afaceri cere masuri concrete de relansare economica
 

The Foreign Investors Council Elects its Executive Officers
 

Consiliul Investitorilor Straini Îsi alege noua echipa Executiva
 

The Foreign Investors Council Elects its Executive Officers
(09.06.2008)
 

Noua echipa executiva a Consiliului Investitorilor Straini (FIC)
(09.06.2008)
 

Twelfth Anniversary of the Foreign Investors Council
(22.05.2008)
 

The Foreign Investors Council Celebrates its 11th Anniversary
 

FIC - Presidents of multinationals on Romania's accession to the European Union on January 1st, 2007
 

The Foreign Investors Council on the Draft Investment Law
6.09.2006
 

The Foreign Investors Council Elects a New Board of Directors - english
04.05. 2006
 
Consiliul Investitorilor Straini alege un nou Consiliu Director - romana
04.05. 2006
 
The Foreign Investors Council and the Labour Code
01.07. 2005
 
The Foreign Investors Council Elects a New Board of Directors
13.05. 2005
 
The Foreign Investors Council welcomes the findings of the EC report regarding Romania
09.10. 2004
 
The Fiscal Environment for 2005 is designed to attract FD
18.06. 2004
 
The Foreign Investors Council Believes the New Law on Capital Markets is a Decisive Step Forward
(20.05.2004)
 
The Government of Romania met with Top European Industrialists and members of the Foreign Investors Council
(16.01.2004)

 
The Foreign Investors Council, the European Roundtable of Industrialists and the Government of Romania to Discuss EU Accession Progress
(20.10.2003)

 
The Foreign Investors Council and the European Roundtable of Industrialists together with the Government of Romania will jointly assess the progress towards a functional market economy
(30.07.2003)

 
The Foreign Investors Council Meets with Delegated Minister Sarbu to Discuss the Labor Code
(21.07.2003)

 
Romania's Foreign Investors Council welcome the Government decision...
(14.10.2002)
 
A new Board Team elected by the Foreign Investors Council
(01.07.2002)

 
The Foreign Investors Council presents its latest...
(17.06.2002)

 

 

 
 
   Useful Links    Terms & Conditions     Privacy policy    Site Map    Contact
  ©2003 Foreign Investors Council
Maintained by Datagram