Consiliul Investitorilor Străini (FIC) lansează astăzi, 11 martie 2021, cea de-a doua ediție a proiectului “Lideri pentru Excelență în Sănătate”, dedicat personalului medical în funcții de conducere din spitalele publice din România. Proiectul este dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Sănătății și se va desfășura în format online pe parcursul lunii martie. 

„Sistemul medical din România are nevoie de investiții susținute, atât în infrastructură, cât și în resursa umană, nu doar pentru a asigura sustenabilitatea acestuia, ci mai ales pentru a fi pregătit în fața șocurilor și crizelor ce pot amplifica punctele structurale slabe. Luând act de aceste elemente fundamentale și dorind să contribuie la reformarea sistemului de sănătate din România, FIC a decis să continue proiectele dedicate medicilor. «Lideri pentru Excelență în Sănătate» are ca scop îmbunătățirea unor abilități și cunoștințe fundamentale pentru medicii în poziții de conducere și pentru adaptarea continuă la realitățile curente și practica de zi cu zi” a declarat președintele FIC, Ramona Jurubiță.

FIC a demarat încă din anul 2013 programe dedicate personalului medical în parteneriat cu Ministerul Sănătății, iar în 2019 a implementat ediția pilot a proiectului „Lideri pentru Excelență în Sănătate”, care a adus împreună 15 manageri de spitale ce au beneficiat de cursuri de formare de Leadership și Comunicare.

Coordonatorul proiectului, membru în Comitetul Director FIC, Dana Constantinescu, a punctat că anul acesta, în contextul pandemic și al nevoilor stringente din sistemul medical, FIC a adăugat proiectului două noi module – proceduri de finanțare și achiziții publice și surse de finanțare pentru spitale – adresându-se, totodată, unui grup țintă mai larg, cu participanți din cadrul spitalelor din toată țara. Cu această ocazie, FIC salută deschiderea și interesul spitalelor din diverse județe de a participa la aceste cursuri și a dedica timp formării în ariile importante pentru sistemul medical.

Cursurile sunt posibile cu susținerea unor parteneri care au crezut și s-au alăturat proiectului încă de la prima ediție – Ministerul Sănătății, Universitatea Maastricht, doamna Consilier Prezidențial din Departamentul de Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale, Excelența Sa, Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la București. Totodată, anul acesta s-au alăturat proiectului Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Agenția Națională pentru Achiziții Publice, Casa Națională pentru Asigurări de Sănătate și Universitatea Sheffield Hallam.

Deschiderea oficială a proiectului are loc în prezența: ministrului sănătății, domnul Vlad Voiculescu, doamna consilier prezidențial, Loreta Păun, Excelența Sa, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la București, domnul Roelof van Ees, și va fi derulat cu ajutorul unor lectori străini și români.

FIC consideră că la baza unui sistem medical de calitate trebuie să se găsească în primul rând resursa umană. Societatea noastră trebuie să investească în mod constant în această resursă și de aceea, ca promotori ai dezvoltării sustenabile și ca parteneri ai autorităților publice, FIC va continua să se implice în proiecte care susțin domeniile-cheie ale României.