Mai multe investiții
străine în România.

Se vorbește foarte mult în ultima vreme despre investițiile străine sau despre companii multinaționale, dar adesea, în spațiul public, vedem informații care sunt incomplete, trunchiate, învechite sau pur și simplu neadevărate. O apreciere corectă a companiilor românești cu capital străin – pentru că ele sunt companii înregistrate în România și doar capitalul este din altă parte – trebuie să plece neapărat de la cifrele corecte. Asta am încercat noi să facem aici.

Credem cu tărie că investițiile străine au jucat un rol fundamental în destinul european al României și în tranziția dificilă de la anii de după căderea comunismului către o economie sofisticată și dezvoltată, capabilă să asigure bunăstare pentru cât mai mulți dintre cetățeni.

Fluxul investițiilor străine în România (2003 - 2017)

Investițiile străine din România se ridică la 75 de miliarde de euro, bani care au mers în toate sectoarele economiei românești. Investitorii au construit fabrici și centre logistice, au modernizat clădiri de birouri și o bună parte a infrastructurii energetice, au adus tehnologii noi de producție și cele mai performante sisteme de management. Investitorii au venit în România ca să obțină profituri dar afacerile lor au avut și o contribuție esențială la modernizarea economiei românești și integrarea ei în cea europeană.

De unde vin investițiile străine?

Investițiile străine sunt de câteva miliarde de euro în fiecare an, ele variind în funcție de sănătatea economiei locale sau globale. Apogeul investițiilor a fost atins în preajma aderării României la UE când s-au ridicat la 8-9 miliarde de euro pe an. Investițiile străine sunt comparabile ca dimensiune cu banii din fonduri europene și ei reprezentând o sursă indispensabilă pentru dezvoltarea țării.

Investițiile străine realizate în România vin din țări membre ale Uniunii Europene acestea fiind și cei mai importanți parteneri comerciali ai țării (Germania, Franța, Austria, Olanda). Economia românească nu ar fi ce este astăzi fără piața unică europeană.

Companiile străine din România angajează 1,3 milioane de oameni, aproximativ 25% din numărul de angajați. Cifra este similară cu numărul persoanelor angajate în sectorul public. Nu există familie în România care să nu cunoască pe cineva care lucrează pentru o companie străină.

Salariul mediu net lunar

Companiile străine au avut un rol important în creșterea veniturilor salariale pentru că au fost sursa unei competiții sănătoase pentru cei care își căutau un loc de muncă. Această presiune se poate observa și din faptul că salariul mediu într-o companie străină este semnificativ mai mare decât media națională. Salariul mediu net într-o companie străină este astăzi de 3.100 de lei în comparație cu media națională de 2.300 de lei.

Principalele domenii în care au investit companiile străine

Jumătate din investițiile străine au mers către industrie, ceea ce demonstrează că „dezindustrializarea” României în contextul aderării la UE și integrării în piața unică reprezintă un mit. Asta explică și de ce industria a avut și are o contribuție semnificativă la creșterea PIB-ului.

În urma unei analize realizate de FIC am observat că, în general, județele care au atras investitori străini au și un standard de viață mai ridicat (aici am măsurat veniturile și avuția pe locuitor). Nu putem spune că asta se datorează doar investițiilor străine, dar există o legătură între zonele dezvoltate și bine administrate care atrag investiții străine, acestea contribuind în continuare la dezvoltarea accelerată a zonelor respective. Acest fenomen este ușor de explicat datorită avantajelor pe care companiile străine îl aduc cu ele: tehnologie, cunoștințe, acces pe piețele globale, experiență de zeci sau sute de ani etc. Județele cu cele mai multe investiții străine sunt Arad, Brașov, Cluj, Prahova, Sibiu, Timiș și bineînțeles zona București-Ilfov care este cea mai atractivă pentru investitorii străini.

Alte voci despre investiții străine

Zaiafet

Zaiafet

Zaiafet explică care e treaba cu investițiile străine.

Ana Maria Caia

Ana Maria Caia

Mituri și legende: românii și străinii

Jimmy Hex

Jimmy Hex

România În Ultimii 10 Ani (cu bune și rele)

G4Media

G4Media

Lăstun, Oltcit și Dacia papuc vs. Duster și Ford EcoSport. Mai are România nevoie de investiții străine în următorii 20 de ani?

Manafu

Manafu

Romania are nevoie de investiții străine

Groparu

Groparu

Trei gafe cu suedeji. Și un pic despre Consiliul Investitorilor Străini

PressOne

PressOne

România - colonia Europei. O poveste cu propagandă care nu se mai termină

PressOne

PressOne

"Multinaționalele ne distrug resursele". O poveste cu propagandă care nu se mai termină

PressOne

PressOne

"Străinii care ne conduc" în poveștile de propagandă. Exemplul Ucrainei

Mihai Roman - G4Media

Mihai Roman - G4Media

Rețetă pentru stoparea exodului de creiere: investițiile private în inovare

Florin Grozea

Florin Grozea

Acum fix 25 de ani un copil făcea cunoștință cu Internetul

G4Media

G4Media

Economia, de la Estul Sălbatic la CSR

Adevărul

Adevărul

Un pariu fără egal sau cum au schimbat după 1990 multinaţionalele mentalitatea românului

Andrei Ciobanu

Andrei Ciobanu

Unele dintre motivele pentru care suntem săraci

Mircea Bravo

Mircea Bravo

Despre patriotism