În ultimii ani, mediul de afaceri s-a confruntat cu diferite crize și a fost într-o permanentă stare de adaptabilitate și de identificare a soluțiilor pentru provocările legate de COVID, inflație, criza din piața energiei și prețul utilităților, contextul geopolitic, blocajele din lanțul de aprovizionare etc. Aceste crize au evidențiat și mai mult problemele structurale cu care România se confruntă, subfinanțarea sistemului educațional și de sănătate, birocrația, lipsa infrastructurii, transparenței și consecvenței în aplicarea politicilor.
România ca parte a Uniunii Europene și-a propus să adreseze aceste probleme structurale prin asumarea unei serii de reforme în domenii cheie (digitalizare, transporturi, fiscalitate, sănătate, educație, energie etc.) prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Totodată, țara s-a angajat să urmeze o foaie de parcurs pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, având ca obiectiv implementarea celor mai bune practici și standarde OCDE. Îndeplinirea reformelor va însemna nu doar atragerea de fonduri europene sau aderarea la OCDE, dar și dezvoltarea durabilă a economiei și societății românești.
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este alături de autorități pentru a contribui la identificarea direcțiilor strategice pentru economie, la implementarea celor mai bune măsuri pentru dezvoltarea durabilă bazată pe bunele practici europene și adaptată la realitatea națională. Membrii noștri sunt parteneri de dialog constanți și contribuie cu recomandări pe diferitele sectoare expuse în această Carte Albă (energie, fiscalitate, protecția mediului, tehnologie și digitalizare etc.) pentru a ajunge la cele mai bune soluții pentru revenirea solidă și durabilă a economiei românești.