Angajamentul Consiliul Investitorilor Străini (FIC) asumat din anul 2013 pentru sprijinirea sistemului medical din România, continuă prin proiectul “Lideri pentru Excelență în Sănătate” (LEH) ce constă în cursuri dedicate personalului medical din top managementul spitalelor din România.

Cea de-a treia ediție a proiectului “Lideri pentru Excelență în Sănătate” s-a desfășurat în perioada 13 - 28 octombrie și s-a bucurat și de această dată de parteneriatul din partea Ministerului Sănătății și Universităților Maastricht și Sheffield Hallam. Proiectul a fost organizat cu sprijinul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, al Comisiilor pentru Sănătate din Parlamentul României, al Consilierului Prezidențial pentru Sănătate Publică, Dr. Loreta Păun și al Ambasadorului Regatului Țărilor de Jos în România, E.S. Roelof van EES.

Cursurile s-au desfășurat online pe parcursul a șase zile, în luna octombrie și au fost structurate în 3 module, axate atât pe dezvoltarea de abilități de tip soft skills, cât și abilități tehnice: Surse de finanțare pentru spitale, Proceduri de finanțare și achiziții publice și Leadership și Comunicare, astfel încât să răspundă cât mai bine nevoilor participanților prin îmbunătățirea abilităților și cunoștințelor fundamentale pentru echipele de management ale spitalelor și la adaptarea continuă la realitățile actuale și la practica de zi cu zi. Totodată, având în vedere contextul actual, programul de anul acesta a inclus și o sesiune extra dedicată măsurilor pentru eficiență energetică în spitale și soluțiilor pentru protejarea datelor cu caracter personal și medical. Cursurile au fost susținute de lectori de la universități de prestigiu din Regatul Marii Britanii și Regatul Țărilor de Jos, reprezentanți ai autorităților cheie pentru domeniul sănătății, atât la nivel național, cât și european, ai instituțiilor financiare internaționale, dar și reprezentanți ai mediului privat din România.

70 de participanți din 50 de spitale din București și din țară, atât spitale mari, dar și spitale de dimensiuni mai mici, cu diverse specialități au participat la cursurile “Lideri pentru Excelență în Sănătate” 2019-2022. Participanții au avut oportunitatea de a afla informații noi din domeniile de interes, de a interacționa cu lectorii, de a împărtăși experiențe comune, de a găsi soluții și de a afla răspunsuri la unele probleme cu care se confruntă în activitatea lor.

În septembrie 2022, FIC a reiterat angajamentul pentru susținerea dezvoltării sistemului de sănătate prin setarea ca direcție strategică agreată împreună cu reprezentanții Guvernului și Parlamentului în cadrul evenimentului de lansare a proiectului Va Urma: România sănătoasă - reproiectarea sistemului de sănătate axat pe prevenție, acces la servicii medicale și medicamente inovatoare (încurajarea inovației și producției în România), ambulatoriu de specialitate, telemedicină, dosarul digital al pacientului și dezvoltarea educației medicale adaptată la un sistem digital accesibil pentru toți.

Este important ca împreună, mediul de afaceri, societatea civilă și autorități, să găsim acele măsuri și acțiuni care să faciliteze accesul cetățenilor la servicii medicale de înaltă performanță, atât în ceea ce privește tehnologia inovatoare, cât și personalul bine pregătit. Bunăstarea oamenilor trebuie să devină un obiectiv comun pentru țara noastră.

Pentru mai multe detalii privind “Lideri pentru Excelență în Sănătate” vă rugăm să consultați prezentarea proiectului la următorul link.