Consiliul Investitorilor Străini (FIC) are un angajament permanent pentru susținerea domeniului medical din România, iar în anul 2013, a început desfășurarea unor campanii de comunicare, proiecte și cursuri dedicate medicilor, rezidenților și studenților la medicină sub denumirea generică „De profesie: medic în România”. Din anul 2019 și până în prezent, ne-am concentrat pe problemele pe care le întâmpină în practică managerii de spitale, atât din punct de vedere al competențelor necesare, dar și al cadrului juridic în care activează.
Am demarat împreună cu Ministerul Sănătății și alte instituții de renume internațional, o serie de cursuri dedicate managerilor de spitale „Lideri pentru excelență în sănătate”. Proiectul se bazează pe modelul internațional „Leadership for European Public Health” dezvoltat de Universitatea din Maastricht împreună cu Comisia Europeană și include trei module dedicate leadership-ului și comunicării, surselor de finanțare și procedurilor de achiziții publice.
Sistemul de sănătate din România se confruntă cu diferite provocări cum ar fi cele legate de lipsa resursei umane specializate și finanțarea limitată. Pentru a răspunde acestor nevoi, Consiliul Investitorilor Străini împreună cu Ministerul Sănătății au organizat în luna iunie cea de-a patra ediție a proiectului „Lideri pentru Excelență în Sănătate” pentru a oferi o platformă de prezentare și dialog cu privire la oportunitățile de finanțare pentru spitalele din România, dar și cu privire la cele mai recente modificări ale procesului de achiziții publice. Evenimentul a reunit reprezentanți ai mediului de afaceri, autorități, instituții financiare și internaționale și top managementul spitalelor publice.
În cadrul evenimentului, Ministerul Sănătății reprezentat de domnul Ministru, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila și de domnul Secretar de Stat, Dr. Alexandru Rogobete, a prezentat direcțiile de dezvoltare a oncologiei în România (investiții și implementare) și oportunitățile de finanțare în sistemul de sănătate pentru perioada 2022-2027. Totodată, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), Direcției Generale pentru Sprijinirea Reformei Structurale din cadrul Comisiei Europene (DG REFORM), Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) și Consilierul de Stat pentru sănătate din Cancelaria Prim-Ministrului, doamna Carmen Orban, s-au alăturat proiectului.
De-a lungul celor patru ediții ale proiectului „Lideri pentru Excelență în Sănătate” (2019-2023) au fost peste 100 participanți din top managementul a 72 de spitale publice din România, atât spitale mari, cât și institute medicale din toate ariile terapeutice.
Vicepreședintele FIC, Ramona Jurubiță a menționat în cadrul evenimentului că sănătatea rămâne pe termen lung o prioritate pentru investitori: ”Unul dintre pilonii principali ai proiectului Va Urma – www.vaurma.ro (modelul economic de creștere pentru țară elaborat de FIC) este capitalul uman și sănătatea. Împreună cu autoritățile ne dorim ca în următorii 20 de ani să continuăm să investim în oameni și să construim România sănătoasă pentru generațiile următoare.”