Consiliul Investitorilor Străini (FIC) apreciază ca binevenită modificarea actului normativ privind sistemul e-TVA, așa cum a fost convenită cu reprezentanții Ministerului de Finanțe în cadrul întâlnirii din data de 27 iunie a.c.
Modificările agreate în timpul întâlnirii vizează: implementarea unei perioade de grație de 6 luni (în care nu vor fi aplicate sancțiuni, iar decontul informativ de TVA nu va afecta riscul fiscal al contribuabilului), posibilitatea testării într-o fază pilot a acestui sistem pe parcursul celor 6 luni, posibilitatea de a regăsi în SPV datele colectate de la contribuabili de către ANAF, introducerea prevederilor din legea prevenirii, precum și constituirea unui grup consultativ de către Ministerul Finanțelor și ANAF pentru a identifica împreună cu mediul de afaceri ajustările necesare pentru buna funcționare a sistemului e-TVA.
Reiterăm ca digitalizarea și modernizarea ANAF, esențiale pentru creșterea colectării taxelor și implicit pentru reducerea decalajului de TVA și a presiunii asupra bugetului de stat, reprezintă o prioritate pentru FIC. De peste un deceniu, FIC contribuie cu documente de poziție și exemple de bune practici pentru a sprijini demersurile autorităților.
Considerăm, totodată, ca măsurile de digitalizare a administrației fiscale - SAF-T, e-Factura, e-Transport etc. - care înseamnă eforturi susținute din partea companiilor, necesită timp pentru ajustustare predictibilitate pe parcursul întregului proces de implementare și o colaborare strânsă a mediului de afaceri cu Ministerul Finanțelor pentru a identifica blocajele și soluțiile aferente.
Așteptarea companiilor este ca implementarea acestor măsuri să genereze atât o mai bună colectare, cât și o conformare fiscală simplificată, respectiv o diminuare a poverii administrative. Astfel, ar trebui ca datele deja colectate de ANAF prin sistemele existente, să fie analizate de către administrația fiscală și să nu fie luate măsuri suplimentare care împovărează excesiv contribuabilii.
De asemenea, este util să fie preluate bunele practici din alte țări care au înregistrat o colectare mai mare a taxelor datorită măsurilor de digitalizare și care au realizat, în prealabil, analize pentru a depista cauzele decalajului fiscal, au stabilit măsuri clare și un calendar fezabil de implementare a acestora.
Despre FIC:
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociația care îi aduce împreună pe cei mai importanți investitori cu capital străin din România, aproximativ 110 dintre cele mai mari companii din țară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă aproximativ o cincime din produsul intern brut și care au o contribuție semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 25 ani de la înființarea organizației, companiile membre FIC au susținut întotdeauna importanța dialogului între comunitatea de afaceri și autorități.