Comitetul Director al Consiliului Investitorilor Străini (FIC) a ales în luna iunie echipa de conducere a organizației pentru mandatul 2024-2025:

  • Daniel Anghel, Tax and Legal Services Leader PwC România, Membru PwC Global Tax Policy Board, a primit un nou mandat pentru funcția de președinte;
  • Ramona Jurubiță, Country Managing Partner KPMG România și Cătălin Radu, General Manager BMS Romania, în calitate de vicepreședinți;
  • Alexandru Lupea, Partner, Executive Board Member EY România,  în calitate de trezorier.

Le mulțumesc colegilor pentru încrederea acordată de a continua ca președinte al FIC într-un an care se prefigurează plin de provocări: alegeri parlamentare și prezidențiale în această toamnă și, implicit, un nou program de guvernare din 2025. Pentru a veni în sprijinul autorităților, am analizat domeniile cheie pentru economie și am pregătit un set de recomandări pentru măsuri pe termen mediu și lung pentru dezvoltarea durabilă a României, dar și corelațiile cu propunerile Băncii Mondiale, FMI, Comisiei Europene, OECD și cu jaloanele din PNRR, pentru a avea o perspectivă completă a direcțiilor strategice pe care România trebuie să le analizeze, să ierarhizeze, să implementeze și să le ajusteze în funcție de caracteristicile țării noastre. România se află într-un context macroeconomic și geopolitic favorabil, are multe oportunități pe care trebuie să le valorifice, dar există și riscuri, cum ar fi situația finanțelor publice. Prin urmare, dezvoltarea pe termen lung nu se va putea baza doar pe surse publice, ci va depinde semnificativ de atragerea de noi investiții străine directe și de menținerea și stimularea celor deja prezente țară. FIC rămâne un partener constant în consultările cu autoritățile pentru a identifica măsuri pe termen mediu și lung, viabile, echilibrate, durabile pentru economia țării.”, a declarat Daniel Anghel, președintele FIC.

Investițiile străine directe au o contribuție semnificativă în dezvoltarea țării și din punct de vedere al avansului tehnologic și know-how-ului pe care îl aduc în lanțurile de producție și serviciile în care sunt prezente. În plus, contribuie și la dezvoltarea și consolidarea capitalului autohton. Un climat investițional prietenos se bazează pe consultarea prealabilă cu mediul de afaceri, pe analiza impactului politicilor publice pe termen mediu și lung  și un cadru legislativ clar, echitabil și predictibil. De asemenea, apartenența la UE, NATO, evoluția cu privire la Spațiul Schengen și perspectivele de aderare la OECD reprezintă avantaje competitive importante pentru România. FIC a pregătit o analiză comparativă a rapoartelor economice publicate de OECD pentru România în anii 2022 și 2024 cu scopul de a identifica temele recurente și temele noi, de a evalua percepția OECD privind progresele înregistrate de România din punct de vedere al procesului de aderare, dar și din perspectiva evoluției economiei și societății, respectiv de a identifica subiectele cheie unde se așteaptă concentrarea acțiunilor României în directia susținerii procesului de aderare și a unei dezvoltări sanătoase și sustenabile a economiei și societății în ansamblu.”, a menționat Ramona Jurubiță, vicepreședinte FIC.

Investițiile în sănătate sunt investiții în viitor. România este o țară dezvoltată în care veniturile românilor cresc, pe baza rezultatelor unei economii solidare și echitabile, capabilă să producă locuri de muncă mai multe și mai bine plătite, în care forța de muncă produce valoare adăugată și are capacitatea de a inova. Într-o astfel de țară, populația trebuie să fie sănătoasă și să existe un sistem de sănătate eficient, accesibil și rezilient. Sănătatea, ca fundament al capitalului uman, este esențială pentru inovație, productivitate și, prin urmare, pentru creșterea economică durabilă a României. Recunoașterea acestei interdependențe subliniază necesitatea unor investiții strategice în sistemul de sănătate. FIC a identificat o serie de posibile direcții pentru consolidarea sistemul de sănătate din România pe care dorim să le discutăm împreună cu toate instituțiile statului pentru a contura o viziune comună care să reașeze resursa umană și sănătatea în centrul strategiilor pe termen lung pentru România.”, a spus Cătălin Radu, vicepreședinte FIC.

Membrii Comitetului Director al FIC continuă angajamentul pentru promovarea investițiilor și politicilor durabile ca bază a creșterii economice, în special într-un context bugetar tensionat. Marile companii continuă să investească în România, fluxul de investiții străine directe din primul trimestru al anului 2024 fiind de 3,2 miliarde euro (comparativ cu 2,4 miliarde euro în perioada ianuarie - aprilie 2023) conform celor mai recente date publicate de BNR, înregistrând astfel o creștere de 800 milioane euro față de aceeași perioadă din 2023.

Pentru stimularea acestui trend pozitiv, mediul privat are nevoie de predictibilitate, stabilitate, claritate și transparența cadrului legislativ, de coerența politicilor publice și alinierea la practicile internaționale, ceea ce ar conduce la accelerarea procesului de convergență economică a României cu țările dezvoltate din UE.

Despre companiile FIC Companiile membre FIC sunt înregistrate și plătesc taxe în România de mai mult de 25 ani. De asemenea, investițiile realizate de acestea au avut, în medie, ca punct de start finalul anilor ’90, fapt ce relevă disponibilitatea acestora de a investi pe termen lung în România. Cifra de afaceri a companiilor membre FIC (115 companii) a reprezentat în anul 2022 aproximativ 25% din PIB nominal.Tot în anul respectiv, investițiile companiilor FIC au fost peste 10 miliarde lei, reprezentând 25% din cheltuielile de capital conform execuției bugetului consolidat. Pe baza unui studiu printre membrii FIC, prin extrapolare, controlând un set de variabile (printre care cifra de afaceri, numărul de angajați și impozitul pe profit), precum și atribute legate de obiectul de activitate, contribuția tuturor companiilor membre FIC la Bugetul general consolidat a fost estimată la 84 miliarde lei, ceea ce reprezintă 20% din veniturile curente încasate de stat în 2022. Mai multe detalii pot fi accesate la următorul link: Taxele și impozitele plătite de companiile membre FIC și angajații lor în România