Membrii Comitetului Director al Consiliului Investitorilor Străini (FIC) s-au întâlnit în data de 25 octombrie cu Prim-ministrul României, domnul Marcel Ciolacu, Viceprim-ministrul, domnul Marian Neacșu, Ministrul Finanțelor, domnul Marcel Boloș și Ministrul Economiei, domnul Radu Oprea. Principalele teme abordate au vizat reforma cadrului fiscal și măsurile de stimulare a investițiilor private.

Reprezentanții FIC au transmis îngrijorările marilor investitori cu privire la măsura de impozitare a cifrei de afaceri și impactul acesteia asupra economiei, dar și o serie de recomandări care ar putea diminua dezechilibrele sistemului de impozitare și care ar conduce la evitarea unor situații de blocaj în economie. Totodată, FIC a salutat proritățile asumate de guvern pentru instituțiile din domeniul fiscal: digitalizarea în ritm accelerat a ANAF și reorganizarea Ministerului Finanțelor pentru creșterea gradului de colectare la bugetul de stat. Discuțiile privind noile măsuri fiscale vor continua la nivel tehnic împreună cu reprezentanții autorităților competente pentru a identifica cele mai bune soluții și pentru a aduce clarificări, dar și pentru a contribui la conturarea normelor de aplicare. 

“Înțelegem contextul macroeconomic în care ne aflăm, cunoaștem eforturile Guvernului de reducere a deficitului bugetar și susținem planul de reformă fiscală așa cum este menționat în PNRR (eliminarea excepțiilor, mărirea bazei de impozitare, etc.). Însă la ceea ce nu ne-am așteptat a fost impozitul pe cifra de afaceri pentru că în majoritatea țărilor este o practică inexistentă, cu doar câteva excepții din Africa si Asia, și doar pentru anumite sectoare și limitat în timp pentru Polonia și Ungaria. Marjele de profitabilitate nu sunt direct proporționale cu mărimea cifrei de afaceri, ci depind de specificul industriei în care activează companiile, precum și de condițiile de piață. Pot fi companii cu cifre de afaceri foarte mari, dar care operează cu marje foarte mici și care au un aport foarte mare în zona impozitelor pe salarii sau indirecte (TVA și accize), care sunt foarte importante în colectarea către bugetul de stat și în economie. Estimările arată că acele companii care au rentabilitatea sub pragul de 3% vor finanța impozitul minim pe cifra de afaceri din alte surse, deci practic vor da tot profitul la buget și vor aduce bani de acasă. Astfel, considerăm că sunt necesare trei amendamente importante pentru legislația actuală: asigurarea unui tratament fiscal echitabil și luarea în considerare a ratei de rentabilitate per industrie la calculul impozitului pe cifra de afaceri, limitarea în timp a aplicabilității impozitului pe cifra de afaceri și creșterea colectării impozitelor, deoarece aceasta din urmă ar rezolva situația deficitelor bugetare în viitor.” a declarat Președintele FIC, Daniel Anghel.

În același timp, FIC a transmis nevoia pentru setarea unor direcții de stimulare a investițiilor private existente și de atragere a noi investiții în România. În acest sens, invitația din partea Premierului de colaborare pentru încurajarea investițiilor în zonele startegice identificate de Guvern a fost primită cu toată deschiderea din partea FIC și cu angajamentul de a contribui la atingerea acestor deziderate. În cadrul întâlnirii a fost agreată instituirea unui mecanism de lucru între reprezentanții Guvernului și cei ai Consiliului Investitorilor Străini, cu întâlniri regulate la care să participe și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai Ministerului Economiei.

De peste 25 de ani, companiile FIC sunt înregistrate și plătesc impozite în România, doar în anul 2022 contribuția tuturor companiilor membre FIC la bugetul general consolidat este estimată la 84 miliarde lei, ceea ce reprezintă 20% din veniturile curente încasate de stat în anul respectiv. De asemenea, investițiile făcute de aceștia au avut, în medie, ca punct de plecare sfârșitul anilor 1990, fapt care relevă angajamentul lor de a investi în România pe termen lung. În 2022, investițiile companiilor FIC au fost de peste 10 miliarde lei, reprezentând 25% din cheltuielile de capital conform execuției bugetului consolidat.

FIC rămâne un partener pentru Guvernul României în setarea direcțiilor startegice pentru dezvoltarea durabilă a economiei românești și implicit a societății, dar și în implementarea celor mai bune practici europene și în atingerea standaredelor OECD.

Despre FIC:

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociația care îi aduce împreună pe cei mai importanți investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din țară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut și care au o contribuție semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 25 ani de la înființarea organizației, companiile membre FIC au susținut întotdeauna importanța dialogului între comunitatea de afaceri și autorități. Pentru a contribui la stabilirea direcției de creștere economică a României, FIC publică la fiecare doi ani Cartea Albă, care este un set de recomandări ale membrilor pentru cele mai importante sectoare, cum ar fi fiscalitatea, tranziția energetică, capitalul uman și sănătatea, tehnologia și digitalizarea etc., pentru a descoperi cele mai bune soluții pentru dezvoltarea durabilă a economiei României.