Investitorii pun investițiile în așteptare conform celei mai recente ediții a sondajului efectuat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC) - Business Sentiment Index (BSI). Mai puține companii, doar 36% dintre respondenți (cu 6% mai puțin decât în ediția de primăvară), au planificate majorări de investiții pentru următoarele 12 luni (acesta fiind cel mai scăzut nivel înregistrat din anul 2020 până în prezent), în timp ce 43% dintre companii vor menține investițiile la fel ca în anul precedent, iar 22% le vor reduce. Totodată, 71% dintre companii vor continua reducerea costurilor pentru perioada următoare.
Atractivitatea proiectelor din România în comparație cu locațiile similare s-a redus de la ultima ediție a BSI (44% față de 53% în martie 2024), iar 24% dintre respondenți consideră România mai puțin atractivă decât locațiile din regiune. România rămâne necompetitivă din punct de vedere al birocrației și al consecvenței aplicării politicilor (80%), al poverii de reglementare (64%), al fiscalității și al infrastructurii (50%). Disponibilitatea unei forțe de muncă adecvate este singura considerată competitivă (62%).
Principalele cauze pentru această deterioare a percepției investitorilor rămân neclaritățile/ incertitudinile legislative (80%) și fiscalitatea (70%). Rezulatelele ultimelor ediții BSI sunt confirmate și de cele mai recente date publicate de BNR în ceea ce privește fluxul net de investiții străine directe înregistrat în anul 2023 în valoare de 6,7 miliarde euro, în scădere cu 36,3 % față de valoarea înregistrată în anul 2022. În primele șapte luni ale anului 2024, investițiile străine fiind, de asemenea, cu 23% mai mici față de aceeași perioadă a anului precedent.
Cu toate acestea, majoritatea peste jumătate din respondenților (65%) se așteaptă ca veniturile din afacerile din România pentru anul viitor să crească față de anul precedent, iar 66% dintre respondenți se așteaptă la creștere pe piața internă, în timp ce pe piața de export, 50% se așteaptă la creștere și 44% la stagnare (valori similare cu ediția din primăvară). Mediul de business a identificat ca fiind avantaje pentru afaceri și relații comerciale fondurile UE și reformele PNRR, tranziția energetică și stimulentele fiscale pentru investițiile în cercetare și dezvoltare.
Companiile respondente fac parte din diferite sectoare de activitate definite în sens larg - producție, comerț, servicii și construcții. Totodată, 55% au înregistrat o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei și 59% au un număr total de angajați ce depășește 1000 de persoane. Cifra de afaceri a tuturor companiilor membre FIC a reprezentat aproximativ 22% din PIB-ul nominal în 2023, respectiv aproape 348 miliarde lei.
Dezvoltarea pe termen lung nu se va putea baza doar pe surse publice, ci va depinde semnificativ de atragerea de noi investiții străine directe și de menținerea și stimularea celor deja prezente în țară. FIC atrage atenția că este nevoie de o viziune pe termen lung pentru a asigura o dezvoltare constantă și sustenabilă a economiei. De asemenea, în perioada următoare România trebuie să contureze un plan de ajustare al deficitului bugetar cu principii clare și sănătoase pentru a reduce presiunea deficitelor gemene, dar și pentru a asigura predictibilitatea necesară investițiilor private mari.
FIC analizează domeniile cheie pentru economie dintr-o perspectivă strategică, pe termen mediu-lung, conformă cu bunele practici din alte țări, dar și actualizată la specificitățile României pentru a veni în sprijinul autoritățilorîn conturarea unei viziuni pe termen lung pentru România. În acest sens, am derulat mai multe proiecte și analize – Va Urma, Cartea Albă, Studiul privind investițiile străine directe - cu scopul de a identifica blocajele actuale, oportunitățile și provocările pe care le are România, dar și măsurile care ar putea accelera dezvoltarea economică și competitivitatea țării în regiune. Totodată, am analizat recomandările și rapoartele instituțiilor internaționale pentru România (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – OECD, Banca Mondială, Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional - FMI), dar și țintele și reformele asumate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Documentul detaliat poate fi accesat la următorul link, iar mai jos redăm pe scurt prioritățile strategice recomandate de FIC pentru dezvoltarea economiei:
I Buget, fiscalitate & reforma sistemului fiscal
- Consolidarea fiscală: reducerea deficitului bugetar prin creșterea colectării veniturilor și controlul cheltuielilor.
- Reforma sistemului fiscal
II Capital Uman
- Deficitul forței de muncă: sunt necesare reforme în două sectoare vitale: sistemele publice de sănătate și educație.
III Tranziție energetică, mediu & sustenabilitate
- Reglementarea și finanțarea: o colaborare mai puternică între industrii, guvern și alte instituții, pentru o mai bună structurare a cadrului de reglementare și a opțiunilor de finanțare.
- Pregătirea și implementarea noilor tehnologii: (CCUS, biometan, baterii/active flexibile, hidrogen etc.) ar favoriza inovarea și schimbul de cunoștințe și ar permite identificarea celor mai rentabile soluții în toate sectoarele economice, dar și în sectorul public.
IV Mediul de afaceri & investiții
- Eliminarea constrângerilor normative (bariere administrative): care împiedică creșterea economică a firmelor productive și raționalizarea procedurilor administrative.
- Organizarea instituțională pentru atragerea investițiilor
V Digitalizare & inovare
- Investiții în digitalizarea instituțiilor publice
- Cercetare-dezvoltare, inovare
VI Guvernanță & companii cu capital de stat
- Eficientizarea companiilor de stat și reducerea arieratelor acestoraucerea arieratelor acestora
FIC este pregătit să lucreze alături de autorități la identificare celor mai bune măsuri de stimulare a investițiilor în România, dar și pentru dezvoltarea durabilă pe termen lung a economiei.
Despre companiile FIC
Companiile membre FIC sunt înregistrate și plătesc taxe în România de peste 25 ani. De asemenea, investițiile realizate de acestea au avut, în medie, ca punct de start finalul anilor ’90, fapt ce relevă disponibilitatea acestora de a investi pe termen lung în România. Cifra de afaceri a companiilor membre FIC (110 companii) a reprezentat în anul 2023 aproximativ 22% din PIB nominal.Tot în anul respectiv, investițiile companiilor FIC au fost peste 17 miliarde lei, reprezentând 43% din cheltuielile de capital conform execuției bugetului consolidat. Pe baza unui studiu printre membrii FIC, prin extrapolare, controlând un set de variabile (printre care cifra de afaceri, numărul de angajați și impozitul pe profit), precum și atribute legate de obiectul de activitate, contribuția tuturor companiilor membre FIC la Bugetul general consolidat a fost estimată la 82 miliarde lei, ceea ce reprezintă 18% din veniturile curente încasate de stat în 2023. Mai multe detalii pot fi accesate la următorul link: Taxele și impozitele plătite de companiile membre FIC și angajații lor în România.